Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Slakken met spinazie en croutons

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: slakken met spinazie en croutons voor 4 personen

Slakken met spinazie en croutons. Foto Marcus Huibers

De Tour de France is begonnen! Zaterdag klommen de mannen voor het eerst weer op de fiets en reed Chris Froome bij het eerste het beste bochtje alweer de berm in, waarschijnlijk te druk met z’n salbutamolpuffer, dus dat wordt lachen geblazen de komende weken.

Om niets te hoeven missen, moet de bankvolger zich ook qua materiaal goed voorbereiden. Een flink tv-scherm, comfortabele bank om languit op te liggen, dat spreekt allemaal voor zich. Maar hoe zit het met de inwendige mens?

Zeg je Tour de France dan zeg je Frankrijk en Franse klassiekers liggen dan ook erg voor de hand. De grootste fout die de bankvolger kan maken is zich net als de renners tot de nek toe volstouwen met koolhydraten – de Tour win je niet op twee bruine boterhammen –, want dan sta je als kijker al voor de eerste klim met een koolhydratenklop op de bank geparkeerd. Je moet het licht houden, en niet gaan linkeballen, dus niet te veel en niet te weinig eten.

Op zaterdag begonnen we met Franse kaasjes, maar op zondag zat de eerste wedstrijd al flink in de benen en waren we aan iets anders toe. Ik keek naar de helikopterbeelden van het Franse landschap en moest aan chef-kok Paul Bocuse denken, de overleden opperfranzoos die als er een foto werd gemaakt op een kistje ging staan om langer te lijken. In een van zijn bistro’s at ik vorige zomer slakken in kruidenboter met gebakken croutons. Veel Franser krijg je het niet, en zo ontstond dit recept.

Snijd het spek in blokjes en bak ze zonder toegevoegd vetstof krokant in een ruime hapjespan. Voeg de sjalot en de knoflook toe, en 50 g roomboter, en bak even mee. Voeg de slakken toe en schenk de witte wijn erbij. Laat op hoog vuur bruisen en inkoken, een minuut of 3. Voeg de room en de peterselie toe en laat nog een minuut of 5 pruttelen. Breng op smaak met peper.

Verhit een drup olie in een wok, en bak er de spinazie in totdat die geslonken is. Laat uitlekken in een vergiet. Knip rondjes uit het witbrood. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de rondjes aan beide kanten goudbruin. Verdeel de rondjes over de borden, leg er wat spinazie op, en verdeel de slakken en de saus erover. 

Ingrediënten

-1 stuk gerookt spek van 100 gr

-3 sjalotten, gesnipperd

-4 tenen knoflook, fijngehakt

-75 g roomboter

-1 blik escargots (Franse slakken, 225 g uitgelekt)

-150 ml witte wijn

-250 ml slagroom

-30 gr platte peterselie, gehakt

-zwarte peper

-400 g spinazie

-4 sneden casino wit

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.