de gids Volkskeuken

De Volkskeuken: simpele aspergequiche

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: aspergequiche.

Aspergequiche. Beeld Tallina van den Hoed

Dat is gek: we zitten middenin het aspergeseizoen en u bent hier in de Volkskeuken nog niet eens doodgegooid met die rare stengels. Nou ja, wat niet is, kan nog komen: het aspergeseizoen duurt nog ruim een maand, tot 24 juni.

Waarom, zult u zich afvragen: een aspergeplant kan toch geen kalender lezen? Dat komt omdat de asperge een meerjarige plant is. De asperge die wij eten is het begin van een stengel. In de winter zie je de aspergeplant niet: de wortels zitten onder de grond. Die lopen in het voorjaar uit met witte stengels. Eenmaal bovengronds kleuren ze groen, en groeien ze groot met veel mooie pluizige blaadjes, bloemetjes en uiteindelijk zaadjes. In de herfst sterft het loof weer af. De asperges die wij eten zijn de eerste stengels die uitlopen: de witte groeien onder de grond, de groene boven de grond. Elke plant levert zo’n 10 tot 15 asperges. Als de teler zou blijven oogsten put dat de plant uit. Vandaar dat aspergeseizoen.

Heeft u geen witte, maar groene asperges? Daar kunt u deze quiche ook mee maken. U hoeft groene asperges niet te schillen.

Ingrediënten
lunch-, voor- of bijgerecht voor 4 personen

500 g asperges
30 g boter
1 pakje filodeeg
100 g ham (of 20 g selderij/10 grote takjes)
5 eieren
100 g crème fraîche
zout, peper
5 takjes verse dille, fijngehakt. (of 1 theel. gedroogde)

Bereiding

Schil de asperges grondig en breek de houtige uiteinden eraf. Doe schillen en uiteindjes in een pan water met zout. Breek de asperges doormidden en leg ze op de schillen en konten. Breng aan de kook en laat het twee minuten staan. 

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Smelt de boter en vet er een quichevorm mee in. Haal voorzichtig de vellen filodeeg los. Bekleed laag voor laag de quichevorm met het filodeeg. Laat wat uiteinden uitsteken. Smeer elk vel in met boter. Snijd de ham in dunne kriezeltjes en verdeel die over de bodem van de quiche. Wil je liever geen ham eten? Hak dan de selderij fijn en strooi dat op de bodem. Schik daar de gekookte asperges op. 

Mix de eieren, crème fraîche, zout, peper en de gehakte dille goed door elkaar en giet het mengsel over de asperges. Vouw de uiteinden van het filodeeg luchtig om, bestrijk met het laatste restje boter. Zo wordt de rand extra krokant. Strooi een heel klein beetje zout over het filodeeg en bak de quiche 20 minuten in de oven.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden