Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Shepherd's pie met verse groenten uit grootmoeders tijd

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Shepherd’s pie met zoete kool, hoofdgerecht voor 4 personen

Shepherd’s pie met zoete kool Beeld Tallina van den Hoed

Boerenkool. Knolselderij. Koolrapen. Kroten. Prei. Rode kool. Savooikool. Schorseneren. Selderij. Spruitjes. Uien. Veldsla. Winterpeen. Witlof. Witte kool. Zuurkool. Volgens het kookboek dat mijn moeder van haar moeder kreeg toen ze het huis uitging, waren dat de verse groenten waarmee je het in januari en februari moest doen. Zestien soorten verse groenten, je kunt het je bijna niet meer voorstellen. Wel duurzaam, want het kwam allemaal uit de buurt, maar als ik mijn moeder mag geloven, was het over het algemeen niet zo lekker, want datzelfde kookboek vermeldt ook schrikbarend lange kooktijden. Bleekselderij mag 45 minuten in de pan, spruitjes 20 minuten en witte kool een half uur. ‘En de lucht die er dan hing!’ Dat is tegenwoordig gelukkig anders. Hoe korter je kool kookt, hoe minder het stinkt.

Vind je kool vanwege die typische geur niet lekker, dan kun je zoete kool kiezen. Ik zag hem laatst voor het eerst in mijn supermarkt: een platte kool, alsof het een geplette witte kool is, met bladeren zo dun als spitskool. En zonder de typische koolgeur als je hem kookt; met een paar minuten is hij gaar. En eenmaal gaar smaakt hij mild: mijn zoon – geen koolfan – werd er blij van. Ik maakte er een fijne winterse ovenschotel mee, prima voor een doordeweekse avond. Houd je wat over? De dag erna is het nog lekkerder.

Ingrediënten

1 kg aardappelen

25 g boter

100 ml melk

ei

1 kopje gehakte groene kruiden

300 g gehakt

olie

2 uien

2 tenen knoflook

1 eetlepel kerrie

1 zoete kool

½ tablet groentebouillon

100 g geraspte kaas

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Giet af, stamp fijn en klop er met wat boter, melk, ei, zout en peper een mooie, luchtige puree van. Roer de kruiden erdoor.

Bak het gehakt rul in een ruime pan. Snipper ui en knoflook en bak mee tot de ui glazig begint te worden. Bestrooi met zout, peper en kerrie. Zet de heteluchtoven op 180 graden. Haal de buitenste bladeren van de kool en verwijder het hart. Snijd de kool in reepjes en doe deze bij het gehakt. Doe een kopje water en het groentebouillontablet erbij, roer goed om en laat met de deksel op de pan 5 minuten pruttelen. Vet een ruime ovenschaal in en stort het gehakt-koolmengsel erin. Dek voorzichtig af met de puree. Strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal 25 minuten in de oven. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.