De gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: seitansteaks met champignons

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Seitansteaks, 8 porties.

Seitansteaks met champignons. Beeld Tallina van den Hoed

De aflevering van Zondag met Lubach van afgelopen weekend heeft er nogal ingehakt, blijkt. Het item over hoe het eraan toe gaat in slachterijen was heftig, zeker omdat het vooral liet zien hoe het gaat wanneer het gaat zoals het hóórt te gaan. Medepubermoeders (niet te verwarren met tienermoeders, want dat zijn we niet) vertelden dat hun pubers snotterend en snikkend vlees afzworen, en ProVeg, de organisatie die jaarlijks de Veggie Challenge organiseert, zei in het AD dat ze veel meer aanmeldingen kregen dan normaal.

Geen vlees dus. Maar wat dan wel? Naast bonen, eieren, kaas en noten worden vleesvervangers nog steeds smakelijker. Ook zelf te maken: seitan. Als brave Volkskok heb ik diverse recepten op diverse manieren getest en vooralsnog is deze de lekkerste. Seitan lijkt qua structuur op vlees, maar is gemaakt van tarwegluten. Die koop je niet in de supermarkt, maar bij de echte molen of op internet (denotenshop.nl). Koop daar gelijk edelgistvlokken en kikkererwtenmeel.

Ingrediënten

Voor de seitan:

150 g tarwegluten

20 g edelgist

50 g kikkererwtenmeel

3 tenen knoflook, geperst

1 superfijngesneden sjalotje

1 theel. oregano

peper uit de molen

1 eetl. tomatenpuree

180 ml tuinkruidenbouillon

2 eetl. zoute sojasaus

1 eetl. olijfolie

Voor de bouillon:

1,5 l paddestoelen- of tuinkruidenbouillon

3 eetl. ketjap manis

3 tenen knoflook, geperst

1 eetl. lichte misopasta (toko)

Maak de seitan: meng de droge ingrediënten en de natte ingrediënten. Roer dan nat door droog. Als alle poeder is opgenomen gaat u kneden: maak een bal, duw hem plat, vouw hem dubbel, duw weer plat, enzovoorts. Doe dit zeker 5, maar liever 10 minuten. Zo stretcht u de gluten tot het deeg elastisch wordt. Laat het even rusten.

Zet de bouillon op. Heeft u geen miso? Een theelepel marmite met wat bouillonpoeder en gedroogde paddestoelen kan ook, maar miso is het lekkerst.

Verdeel het deeg in acht stukken. Kneed de balletjes deeg en rek ze met uw vingers uit tot lapjes. U kunt ze ook proberen uit te rollen op een plank. Als ze gelijkmatig zijn, kunnen ze in de bouillon. Laat ze een uur héél zachtjes pruttelen. Laat ze dan afkoelen in wat bouillon.

Verhit olie in een pan en bak de seitan 2 à 3 minuten per kant bruin en knapperig. Eet met friet en salade of wat anders. U kunt de resterende porties een week in de koelkast bewaren, of 3 maanden in de diepvries. De overgebleven bouillon is heerlijk in risotto. U kunt zelfs gourmetten met seitan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden