De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Salatka à la Ola (Pools slaatje)

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Pools slaatje, voorgerecht voor 6 personen.

Poolse huzarensalade. Beeld Sake Slootweg

Een Russisch slaatje had ik niet meer gegeten sinds ik vroeger op de middelbare school de minibakjes kocht. Tot vorige week, toen mijn Poolse vriendin Ola kwam logeren en zij haar versie maakte. ‘Morgen eten we golombki. Dus vanavond betekent dat salatka jarzynowa!’ riep ze uit de keuken.

Voor de gevulde koolbladeren in tomatensaus van morgen had ze bouillon nodig, dus aten we die avond Russische salade. Ze zei het op een toon alsof ik het verband natuurlijk zou snappen. Dat deed ik allerminst. Wat hadden bouillon en zo'n slaatje nou met elkaar te maken? Wanneer er thuis bouillon nodig was voor sauzen of stoofschotels, maakte Ola’s moeder van de overgebleven groenten uit de soep steevast een Russisch, of nou ja, Pools slaatje. 

Ik houd van dit soort eetverhalen. Want bij mijn Limburgse oma ging het precies andersom. Zij maakte speciaal voor de zomerkermis koude schotel en had dan juist bouillon ‘over’.

Ola’s smakelijke salade zet ik vandaag in de Volkskeuken. Met de bouillon maak ik volgende week de golombki. 

Ingrediënten

Voor de bouillon:
1 ui

150 g winterpeen, geschild

1 pastinaak, geschild

1 laurierblad

500 ml groentebouillon

Voor de salatka:
3 vastkokende aardappelen (300 g), geschild

4 eieren, hardgekookt

1 appel, geschild, in partjes

6 augurken (150 g)

1 ui, fijngesneden

175-200 ml mayonaise

2 eetl. mosterd

peterselie

Bereiding

Maak de bouillon. Houd de ui met een vork boven een gaspitje of (kaars)vlam tot de schil bruinzwart geblakerd is. Doe de ui inclusief schil, peen, pastinaak en laurierblad in een soeppan met 1½ liter water. Ola’s moeder trekt eerst bouillon van kippenbotten en voegt dan de groenten toe. Ik smokkel en doe er groentebouillon bij. Kook zachtjes tot de peen en de pastinaak gaar zijn maar niet slap, en vis ze er dan uit. Dat is niet op hetzelfde moment. Gooi de ui en laurier weg. Laat de bouillon afkoelen en vries in voor de golombki.

Kook ondertussen de aardappelen apart gaar. Laat afkoelen. Snijd de aardappels, peen, pastinaak, ei, appel en augurkjes in blokjes van zo’n 1 centimeter doorsnede. Snijd de tweede ui fijn. Doe in een schaaltje en giet er kokend water over. Laat eventjes staan, giet af en knijp uit. Bestrooi de ui met zout en peper. Meng de ui, alle klein gesneden ingrediënten met de mayonaise en mosterd in een kom. Controleer op smaak. Schep bolletjes salade op ieder bord. Garneer met peterselie.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden