recept de volkskeuken

De Volkskeuken: salade van gansettes (vlinderpasta)

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pastasalade met groene groenten en feta, hoofdgerecht voor 4 personen. 

Pastasalade met groene groenten en feta. Beeld Pay-Uun Hiu

Nichtje S. vroeg eens of wij de kooktijden bij onze gerechten wilden zetten. ‘Niks ervan’, zei ik. Mijn kooktijden zijn afhankelijk van mijn humeur, van het aantal telefoontjes tussendoor, of er wel of geen vrienden aan de keukentafel zitten en of daar wel of geen alcohol bij vloeit.

Bovendien heb ik zoveel deadlines en afspraken, dat ik al bijna begin te hyperventileren bij de gedachte dat er ook nog eens een timer in de keuken zou meelopen. En oplettende lezers kunnen afleiden dat ik soms een ontzettende inefficiënte treuzelaar ben. Niet omdat ik het niet snel kan, maar omdat ik het gewoon niet wil. In mijn keuken is de tijd van mij.

Bij de boekenserie 7 minuten in de keuken, die nu is verschenen bij uitgeverij Manteau (met afleveringen voor pasta, maaltijdsalades, maaltijdsoepen, wokken, gratins, bakplaat en veggie), krijg ik het dus ook Spaans benauwd. 7 minuten? Help, dat wordt stressen! Collega Loethe Olthuis heeft het weleens getest met die 15-minutenrecepten van Jamie Oliver en de enige die dat binnen de tijd klaarspeelde, was een getrainde kok uit de Oliver-keuken.

Maar het gaat om 7 minuten ‘voorbereidingstijd’, blijkt als ik het pastaboekje goed bekijk. Daar moet je de kooktijd bij optellen. Ik neem de proef op de som met gansettes (of vlinderpasta) met groene groenten en feta. Kooktijd 7 minuten staat erbij, dus ik zou in 14 minuten klaar moeten zijn. Ik stal alle ingrediënten ordelijk uit en klok vanaf dat moment toch nog 26 minuten. Je zou er bijna door vergeten dat er dan wel een behoorlijk lekkere pastasalade op tafel staat. Neem in ieder geval de tijd om rustig te eten.

Ingrediënten

320 g gansettes (of vlinderpasta)

2 minikomkommers

2 avocado’s

rasp en sap van 1 citroen (biologisch)

120 g feta

40 g pompoenpitten

2 theel. dijonmosterd

2 theel. witte balsamicoazijn

2 à 3 eetl. olijfolie

½ bosje bieslook

2 handenvol kiemgroenten 

Bereiding
Kook de pasta beetgaar, giet af, spoel af met ijskoud water en laat uitlekken. Schil of was ondertussen de komkommers en snijd ze in halvemaantjes. Schil de avocado’s, snijd in dobbelsteentjes en besprenkel met wat citroensap. Snijd de feta in blokjes en rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Meng in een ruime kom de mosterd, azijn en een scheutje citroensap. Leng aan met de olie. Hak de bieslook en voeg die toe. Meng de andere ingrediënten erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Strooi de pompoenpitten en citroenrasp erover. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.