De Gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: Rozebottelweldaad

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Uien-rozebottelsoep, voorgerecht voor 4-6 personen.

Uien-rozebottelsoep Beeld Loethe Olthuis

Ik wil af van al die plastic douche- en shampooflessen in mijn badkamer. Maar hoe? Een stuk zeep, opperde een vriendin. Zeep! Daar wordt je huid toch droog en trekkerig van? ‘Je moet wel goede zeep gebruiken’, zei de vriendin streng en gaf me een stuk verrukkelijk geurende zeep, gemarmerd als een kunstwerk: Werfzeep.

Wat een verschil! Mijn huid werd superzacht. Het geheim? Evelien Zonneveld, eigenares van het Utrechtse zeepfabriekje Werfzeep, gebruikt alleen eersteklas biologische plantenoliën die ze combineert met zelfgeplukte ingrediënten zoals rozebottels, brandnetel, walnoten, goudsbloem, lavendel of Oostindische Kers. Ik kocht meteen het Zeepboek: de keuken van Werfzeep, waarin precies staat hoe je simpel zelf zulke zeep kunt maken. Extra leuk: er staan ook nog originele recepten van alle ‘zeepingrediënten’ in, zoals deze hartige soep van rozebottels. Gebruik het liefst grote, vlezige bottels.

Ingrediënten:

400 g rozebottelmoes (van ca. 800 g rozebottels)

olijfolie

ca. 550 g grote uien, gepeld, gesnipperd

3-4 tenen knoflook, fijngehakt

1 winterwortel, schoongemaakt, in dunne plakjes

1 takje rozemarijn

3-4 takjes tijm

1 laurierblaadje

1 groentebouillonblokje

(slag)room naar smaak

De moes: was de rozebottels en zet ze op met een klein laagje water. Kook ze in een dichte pan gaar en goed zacht. Kleine harde rozebottels hebben wel 30-40 minuten nodig, grote maar 20 minuten. Check regelmatig of het water niet is verdampt. Kneus de gare rozebottels eventueel met een pureestamper. Doe de zachte rozebottels met vocht in een flinke metalen zeef boven een kom. Wrijf ze met een houten spatel door de zeef tot je alleen nog pitjes en wat velletjes hebt. Schraap de rozebottelmoes van de onderkant af.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak de uisnippers met een halve theelepel zout 20 minuten op laag vuur in een open pan, roer regelmatig. Voeg de knoflook en wortel toe, sluit de pan en bak nog ca. 20 minuten tot de wortel zacht is. Open de pan en bak zo nodig nog 5-10 minuten tot de uien karamelbruin en zoet zijn.

Voeg de rozebottelmoes, 300 ml water en de kruiden toe. Laat de soep nog 20-25 minuten afgedekt zachtjes sudderen. Verwijder de kruidentakjes en het laurierblaadje en pureer de soep zo glad als je wilt met een staafmixer. Voeg water toe tot de gewenste dikte en maak op smaak af met zout en peper  en/of een verkruimeld groentebouillonblokje. Verwarm de soep opnieuw, verdeel over kommen en schenk er een gulle spiraal room in. Eet met knapperig brood.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden