DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: roti met Indiase chapati

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: roti met chapati, hoofdgerecht voor 4 personen.

Roti met zelfgebakken chapati.Beeld Pay-Uun Hiu

De verspakketten in de supermarkt beende ik altijd in hoog tempo voorbij. Ik bedenk zelf wel hoe ik mijn lasagne, nasi of moussaka maak, vond ik. Sinds ik nog maar één maal per week mijn boodschappen insla, blijken die pakketten toch best handig. Je zet ze in je karretje en verder hoef je niet na te denken.

Behalve dan als je toch niet goed op de verpakking hebt gekeken en thuiskomt uit de Albert Heijn met een rotipakket zonder rotivellen. Want die zitten dus niet in het pakket, maar liggen op de afdeling wereldkeuken. Had ik even overgeslagen. Dan maar zelf bakken dus. Niet de traditionele Surinaamse roti, want dat is best bewerkelijk met aardappelpuree of puree van gele erwten erdoor, maar het Indiase neefje chapati, dat in essentie een pannekoekje is van meel en water. U kunt de ingrediënten voor de vulling los kopen, of in het pakket van de supermarkt. Wie wil, kan er nog per persoon een hardgekookt ei aan toevoegen.

Ingrediënten

Pannekoekjes:

250 g bloem

1 eetl. olie

snuf zout

170 ml lauw water

Vulling:

3 eetl. olie

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 rode peper, gesnipperd, zonder zaadjes en zaadlijsten

2 uien, gesnipperd

3 à 4 eetl. hindoestaanse masala

300 g vegan kipstukjes of kipfilet, in reepjes

1 rode paprika, in blokjes

1 prei, in halve ringetjes

175 g sperzieboontjes

1 winterpeen, in halve maantjes

2 aardappelen, geschild, in blokjes

1 zoete aardappel, geschild in blokjes

Bereiding

Zeef de bloem, meng met olie en zout. Giet beetje bij beetje het water erbij en kneed ruim 5 minuten tot een soepel deeg. Dek af met folie of een vochtige doek en laat een uur staan. Maak de groenten voor de rotivulling schoon en snijd ze.

Verhit 3 eetl. olie in een braadpan of hapjespan en fruit daarin knoflook, rode peper en ui. Bak de masala mee. Voeg de kipreepjes of -stukjes toe, laat even bakken. Doe paprika en prei erbij en bak 2 min. op hoge temperatuur. Voeg de andere groenten toe en roerbak nog 4 min. Giet 200 ml water in de pan en laat het geheel met deksel erop in 15-20 minuten op lage temperatuur gaar stoven.

Verdeel het deeg in 10 à 12 gelijke bolletjes en rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne pannekoeken. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Laat de pan goed heet worden en bak de chapati’s één voor één kort aan weerskanten. Dit gaat snel, zodra er bobbels in het deeg komen, kunt u de pannekoek omdraaien. Leg een schone doek over de chapati’s om ze warm te houden. Breng de rotivulling op smaak met zout en peper en laat ieder zijn eigen roti’s klaarmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden