De GidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: roerbak met tofu-vel

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: roerbak met tofuvel, groenten en paddestoelen. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Pay-Uun Hiu

Ik heb er ongeveer een half leven over gedaan om me te verzoenen met mijn ­Chinese afkomst. Ik was hier geboren en Nederlands, punt. Op een gegeven moment was het me gelukt ook echt blij te zijn met mijn niet-Nederlandse deel. Maar toen ik onlangs een hevige niesaanval kreeg en ­iemand een grapje maakte over ‘Chinees’ en ‘coronavirus’, kwam dat hele wing-wang-wokkie-poepchinees-gevoel van vroeger weer terug. Ik deed, net als toen, alsof ik niets had gehoord en blokte alle negatieve emotie die dat opriep.

Daarna bedacht ik dat dat nou precies was wat ik niet meer moest doen. Dat het goed is dat een nieuwe generatie Nederlanders met Aziatische achtergrond wél haar mond opendoet en laat weten dat dit soort grapjes niet grappig zijn. Intussen was de actie #JeNeSuisPasUnVirus uit Frankrijk overgewaaid, dus tekende ik de petitie dat ik ook geen virus ben.

Maar moest ik nou ook een foto van mezelf in een Chinees restaurant op internet zetten met #ikchinees, zoals de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca in haar campagne van deze week had voorgesteld? Hoezo ‘ik Chinees’?

Ik begreep niet hoe deze actie helpt tegen stigmatisering en discriminatie, en kookte dus maar een eigen potje Chinees. Behalve tofu in blokken zijn er ook tofusticks (doufu pi) of -knoopjes, gemaakt van het vel dat op de tofu ontstaat bij het maken. Gedroogd is het hard, als een pantser. Als je het weekt, wordt het zacht, maar behoudt het altijd nog een iets steviger textuur dan de tofu zelf, wat lekker is in een roerbakgerecht of hotpot. Neem groente (paksoi, chinese kool, spinazie, andijvie) naar keuze; ik gebruikte minipaksoi en tong ho – een rucola-achtige bladgroente met een kruidige smaak die (soms) in de toko verkrijgbaar is.

Ingrediënten

70 g tofusticks (toko)

rijstwijn

lichte sojasaus

scheut (arachide)olie

stukje gember, ca. 5 cm, geschild en fijngehakt

1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt

3 lente-uitjes, in reepjes

150 g paddestoelen, in reepjes

300 g bladgroenten, gewassen en gesneden

scheutje sesamolie

Doe de tofusticks in een kom, giet er heet water over en laat een paar uur of een nacht ­weken. Giet ze daarna af, knijp het vocht eruit, snijd in reepjes en marineer nog een uurtje in 2 eetl. rijstwijn en 2 eetl. sojasaus. Verwarm de olie in de wok en fruit daarin gember, knoflook en lente-ui. Roerbak de paddestoelen en tofuvellen mee en voeg nog een scheutje rijstwijn en sojasaus toe. Voeg dan de groenten toe en roerbak kort tot ze geslonken maar nog wel knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper en druppel er wat ­sesamolie over.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden