Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: revanche voor volkorenpasta

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: volkorenfusilli met courgette, spinazie en gorgonzola, hoofdgerecht voor 2 personen

Volkorenfusilli met courgette, spinazie en gorgonzola. Beeld Pay-Uun Hiu

Ik ben gek op volkorenbrood. Lekker stevig brood, liefst zuurdesem in plaats van gist. Zaden erbij? Prima. Maar vol­korenpasta heeft me nooit aangetrokken. Mijn moeder maakte het weleens, in een vlaag van ­alternatieve jarenzeventig ­gezondheidswoede. Met haar sigaretten gingen de voor­nemens echter al gauw in rook op en met een paar glazen wijn werden de restjes gezond eten weggespoeld. Gelukkig, want die volkorenpasta vonden we niet te hachelen.

Maar sinds de gezondheidseffecten van ons eetpatroon breed worden uitgemeten, tellen alle beetjes mee en het eten van volkorenproducten levert (ten opzichte van ‘witte’ graanproducten) lager risico op hartziekten en darmkanker en heeft bij diabetici type 2 minder suikerspiegelingen tot gevolg. Aldus het Voedingscentrum.

Toch maar weer eens proberen dan, die volkorenpasta? De eerste proefpersonen op wie ik het uittest, maken me niet veel wijzer. S. eet vanwege een ­orthomoleculair uitgedokterd dieet geen volkorenproducten en J. is überhaupt niet zo dol op pasta. Voor S. heb ik nog een restje orzo (pasta in de vorm van rijstkorrels) en verder gaat de fusilli integrali erin als koek. Ook B., die ik een paar ­dagen ­later volkorenspaghetti met ­tomatensaus voorzet, heeft geen klachten over de pasta. En ik zelf? Eigenlijk, moet ik zeggen, is het best lekker. Al is met een goeie saus haast alles lekker, bijvoorbeeld een met courgette, spinazie en gorgonzola.

Ingrediënten

300 g spinazie

(olijf)olie

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gesnipperd

1 ½ à 2 courgettes in blokjes

scheutje witte wijn

blaadjes van 5-7 takjes dragon, fijngehakt

60 g gorgonzola dolce

3 eetl. (soja)room of crème frâiche

nootmuskaat

200 g volkoren fusilli

Was de spinazieblaadjes en slinger ze droog in de slacentrifuge. Verwarm een eetlepel olie in een ruime pan en roerbak de spinazie tot die is geslonken. Laat uitlekken in een vergiet. Knijp (na iets afkoelen) nog wat vocht eruit. ­Verhit 2 eetl. olie en fruit daarin ui en knoflook. Voeg de courgette toe en roerbak even mee. Doe er een scheutje wijn bij en de dragon, roer door en laat met deksel op de pan ca. 15 min. stoven. Roer dan de gorgonzola en de room erdoor, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng tot slot de spinazie erdoorheen. Kook intussen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Probeer het zo te ­timen dat de pasta gelijk klaar is met de courgette. Verdeel de pasta over de borden, schep de saus eroverheen en serveer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.