De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: quarantainekoek voor bij het binnenblijven

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vanillekruidkoek, ca. 12 plakjes.

VanillekruidkoekBeeld Loethe Olthuis

Ongetwijfeld nuttig, dat binnenblijven en wat mij betreft best vol te houden, maar het leidt wel tot minder beweging en meer snoeplust: zeker als je opeens een man thuis hebt werken die een echte zoetekauw is. En met wie je nu gezellig samen koffiedrinkt. En thee. Met een koekje. Of twee. Het is dat het tuinseizoen is begonnen en ik nog aan de bak moet in de moestuin, anders zou ik dichtgroeien. En ik ben niet de enige. Ik heb de term ‘quarantainebuik’ al horen vallen.

Een ander euvel waarvan mensen in deze inactieve tijden last blijken te hebben, is wat ik maar tactvol een ‘trage doorloop’ zal noemen. Naast gezond en vezelrijk eten zorgt ook beweging ervoor dat je spijsvertering goed functioneert. En als je gewend bent om elke dag naar je werk te fietsen, een paar keer in de week te voetballen of te tennissen, of zoals ik te dansen of geregeld naar de sportschool te gaan, dan geven je darmen er vaak de brui aan zodra je daarmee bent opgehouden. Een avondwandelingetje, stukje fietsen of hardlopen kan wel helpen, maar is vaak niet genoeg.

Van mijn sportvriendin Marga kreeg ik daarom dit recept voor een vezelrijke, vetarme karnemelkse kruidkoek, ook lekker voor Pasen. Omdat ik geen karnemelk had en niet naar de supermarkt wilde, heb ik vanillesojamelk gebruikt: dat bleek verrassend lekker. Havermeel maak je simpel zelf door havermout in de keukenmachine fijn te malen.

Ter voorkoming van die quarantainebuik is een half plakje per persoon wellicht genoeg. Laat de koek goed afkoelen en wikkel in folie: de volgende dag is-ie nog lekkerder en snijdt hij gemakkelijker.

Ingrediënten

Boter of margarine en bloem voor de vorm

150 g bloem

150 g havermeel

2 theel. bakpoeder

180 g bruine basterdsuiker

2 eetl. koekkruiden

50 g rozijnen

50 g zuidvruchten, in stukjes (bijv. dadels, abrikozen, vijgen)

250 ml vanillesojamelk

Extra: cakevorm 1,5 l

Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte). Beboter en bebloem de vorm. Meng bloem, havermeel, bakpoeder, suiker, koekkruiden en een snuf zout goed door elkaar, zorg dat er geen klontjes (van de basterdsuiker) in zitten. Meng er daarna de rozijnen en zuidvruchten door: laat de rozijnen niet aan elkaar plakken. Roer er ten slotte de vanillesojamelk door tot een egaal beslag. Schenk en schraap in de cakevorm en bak de kruidkoek iets onder het midden in ca. 75 minuten gaar. Laat even staan en haal de koek uit de vorm. Laat goed afkoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden