De Volkskeuken Pumpkin pie

De Volkskeuken: pumpkin pie met slagroom

Amerikaanse pumpkin pie met slagroom. Beeld Sake Slootweg

Toen de 19-jarige dochter van een Amerikaanse ­kennis vorig jaar vertelde dat ze in Nederland kwam ­studeren, gaf ik mezelf de rol van haar spreekwoordelijke (oud-)tante.

Vorige week donderdag vierden haar landgenoten Thanksgiving. Omdat ik zeker wilde zijn dat mijn adoptiestudent die avond niet alleen zou eindigen met een bakje magnetron-­macaroni, nodigde ik haar uit om het feest bij mij te vieren. Ze kwam graag, met in haar kielzog twee hongerige huisgenoten.

Met dank aan ­collega Marcus ­Huibers en zijn ­recept van vorige week, was de kalkoen zo gepiept. Voor andere suggesties belde ik een Texaanse vriend uit Dallas. Hoewel hij tegenwoordig in Londen woont en graag Ottolenghi-­recepten maakt, somde hij de klassiekers uit zijn thuisstaat zo op: sperziebonen met champignonsoep uit blik als saus, puree van zoete aardappel met marshmallows en natuurlijk pumpkin pie.

Ineens kreeg ik toch minder trek in Thanksgiving. Nou ja, die pompoentaart wilde ik wel proberen. Met succes: die avond ging de overgebleven taart gretig in tupperware mee naar huis.

Ingrediënten

150 g bloem

mespunt zout

100 g boter, in blokjes

3-4 eetlepels ijswater

800 gr Hokkaido-pompoen, in blokjes van 2 cm (schoongemaakt en geschild)

125 gr suiker

200 ml slagroom + extra

1 theel. speculaaskruiden

3 eieren, losgeklopt

Nagerecht voor 8 personen 

Wrijf de bloem, zout en boter met uw vingertoppen tot fijn kruim. Voeg ijswater toe, tot u van het deeg een bal kunt maken, wikkel in folie en leg 2 uur in de koelkast.

Rol uit tot een plak van 3 millimeter dik. Beboter een taartvorm van 25 cm breed en met een lage rand (3 cm). Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg en prik gaatjes in de bodem met een vork. Knip een stuk bakpapier op maat en druk in de vorm. Vul met bakbonen of gedroogde peulvruchten en bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal bonen en papier weg en bak in nog 5 minuten goudgeel. Laat afkoelen.

Rooster de pompoenblokjes op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie in de oven in 40-45 minuten zacht. Pureer met een staafmixer, laat de waterige puree uitlekken en roer met de suiker, slagroom, speculaaskruiden en eieren tot een beslag. ­Verlaag de oventemperatuur tot 170 graden. Giet de vulling in de vorm en bak ongeveer 35 minuten tot de vulling in het midden nog net wiebelt. Laat afkoelen. Eet met opgeklopte slagroom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.