Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Posteleintaart met vadouvan

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Posteleintaart met vadouvan (hoofdgerecht voor 4 personen)

Beeld Loethe Olthuis

Iedereen die een moestuin begint, maakt dezelfde fouten. Dan zit je ineens met dertig kropjes ‘eetrijpe’ sla, of met courgettes zo groot als honkbalknuppels. Ik heb de fouten allemaal gemaakt, en ervan geleerd. Maar over één ding schaam ik me nog steeds. In mijn kas woekerde een kruipend plantje met dikke, vlezige blaadjes. Hoe vaak ik het ook weghaalde, het spul kwam elk jaar schaterlachend terug. Tot een bevriende moestuinier langskwam. ‘Lekker, hè, die postelein’, zei hij mild.

Postelein! Maar postelein in de winkel ziet er toch anders uit? ‘Klopt’, zei de moestuinvriend. ‘Dat is portulaca ­sativa, zomerpostelein. Jij hebt de ­oorspronkelijke ­portulaca oleracea. Ze smaken hetzelfde, die van jou is knapperiger en steviger.’

U begrijpt: sindsdien eet ik postelein, zilt en friszuur tegelijk. Niet gestoofd tot een slijmerige massa, zoals onze moeders deden, maar geroerbakt, rauw in de salade of in deze pittige taart.

Bak de spekreepjes in een wok iets knapperig en schep ze, zonder het bakvet, uit de pan. Bak daarna de ui 3 minuten op laag vuur, draai het vuur hoog en roerbak de postelein 1 minuut met de vadouvan en een snuf zout. Schep de spekreepjes erdoor en laat alles in een ruime, lage schaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in en bestuif hem met bloem. Verwijder het plastic van de bladerdeegplakjes en laat ze naast elkaar ontdooien op het (schone) aanrecht. Klop slagroom, eieren en bloem samen glad. Roer er tweederde van de kaas door. Meng met het postelein-spekmengsel.

Bestrooi het aanrecht met bloem, leg de bladerdeegplakjes op elkaar en rol uit tot een ronde plak die ongeveer 5 cm groter is dan de omtrek van de springvorm. Leg in de vorm, snijd bij en plak waar nodig met wat water stukjes deeg erbij. 

Schep het posteleinmengsel in de vorm; werk snel, omdat het deeg vrij slap is. Bestrooi de taart met de rest van de kaas en bak hem iets onder het midden van de oven in 30 tot 35 minuten stevig en gaar. Een kliekje van de taart warm je de volgende dag op in de oven (niet in de magnetron).

200 g biologische spekreepjes

1 ui, gesnipperd

500 g postelein, grofgehakt

1 eetlepel vadouvan (Franse kerrie)

4 volle eetl. bloem (plus wat voor het bestuiven)

5 plakjes (roomboter-) bladerdeeg

150 ml slagroom

3 biologische eieren

100 g pecorino of andere harde schapenkaas, geraspt

Extra: springvorm, doorsnede 24 cm

volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.