recept volkskeuken

De Volkskeuken: Poolse pierogi met spinazievulling

Wat zullen we eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pierogi met spinazie, hoofdgerecht voor 4 personen.

Gekookte en gebakken pierogi. Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten:

Voor het deeg:

450 g bloem

±300 ml warm water

3 eetl. zonnebloemolie

zout

Vulling:

1 ui

2 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij

olie

900 g verse spinazie

400 g hüttenkase

2 eetl. paneermeel

1 theel. karwijzaadjes

zout en peper

Extra: bloem om het deeg uit te rollen, deegroller

Onze vakantie bracht ons in Polen en terwijl ons kind daar een EK moest frisbeeën, ontdekten wij Wroclaw en de Poolse keuken. Joekeloerissen van schnitzels, latkes, stoofpotten, aardappels en pierogi. Vooral heel veel pierogi.

Poolse ‘dumplings’ zijn dat: gevulde deegflapjes. Italië heeft ravioli, China dim sum, Mexico heeft empanadas en Polen dus pierogi. We aten ze traditioneel, met aardappel-kaas-spekvulling, met raadselvulling, maar ook deze, met heerlijke spinazievulling. Het is best een werkje, maar kinderen kunnen prima meehelpen terwijl ze vertellen over school die weer is begonnen.

Bereiding

Kneed bloem met zout, zonnebloemolie en straalsgewijs het water tot een elastisch deeg. In de keukenmachine is dat zo gedaan. Dek het af en maak de vulling.

Snipper ui, knoflook en bleekselderij en fruit een paar minuten in wat olie. Hak de verse spinazie wat kleiner en doe in de pan. Roer om terwijl de spinazie slinkt en laat 5 minuten zachtjes stoven. Stort het mengsel dan in een vergiet en laat het heel goed uitlekken. Duw met een spatel, roer om, schudt ermee, als er maar vocht uitloopt terwijl het afkoelt. Dan mag er paneermeel, hüttenkase, karwijzaad (komijn kan ook) en zout en peper door. Of, heel Pools, wat vegeta, dat is geel kruidenzout. Roer goed door. Proef: hartig genoeg?

Neem een stuk deeg, bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het 2 millimeter dik is. Haal er met een glas, kommetje of vormpje rondjes uit van ongeveer 7 tot 8 centimeter. Schep een lepeltje vulling op het deegrondje , bevochtig de deegrandjes en vouw het flapje dicht. Die eerste paar zijn gehannes, daarna wordt het makkelijker. Leg ze op een bebloemde plank, kneed het restje deeg door een ander stuk deeg en doe zo voort tot het op is.

Dan het maken: je kunt pierogi koken in gezouten water, ongeveer 3 minuten in ruim water, en dan begieten met gesmolten boter: comfort food. Je kunt ze ook bakken in een pan, 3 minuten per kant in wat olie, dan zijn ze heerlijk krokant. Gekookte pierogi kun je ook opbakken.

Lekker met wat losgeklopte zure room met dille en wortelsalade. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden