Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Poolse koude bietensoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Chlodnik, Poolse koude bietensoep (hoofdgerecht voor 4 personen)

Beeld Pay-Uun Hiu

Het blijft zomeren dus blijf ik ook op de camping, waar het elke vrije dag een zoete inval is met familie en vrienden die de hitte van de stad ontvluchten. ‘Goh, dit is net Ruysdael’, zegt mijn vader met een blik op het traag levende schilderij aan de overkant van de sloot waar de koeien loom met hun staarten zwiepen.

‘Wat is het stil’, zegt collega E., in het bootje met fluistermotor op de plas, waar in de verste verte geen lallende toerist te bespeuren is en roze opblaasflamingo’s dobberen op het roerloze wateroppervlak in het bijkleurende licht van de ondergaande zon.

Zo moeten de zomers lang geleden ook zijn geweest, toen rijke families hier resideerden in hun buitenverblijven. Alleen waren er toen natuurlijk geen opblaasflamingo’s. En nog een dingetje: deze families hadden personeel. Hoe idyllisch de zomeravonden ook zijn, eraan vooraf gaan prozaïsche zaken als boodschappen doen, opruimen, schoonmaken, gasflessen verwisselen en koken, natuurlijk.

Maar een camping is geen kasteeltuin, niemand verwacht hier een driegangen-sterrenmenu. Kook ’s ochtends voor de hitte uit, dan heb je er ’s avonds amper omkijken naar. Bijvoorbeeld chlodnik, een Poolse gekoelde bietensoep oftewel koude borsjtsj. Het mooiste is het natuurlijk om zomerbietjes uit de moestuin te koken, maar een pakje voorgekookte en geraspte biet uit de supermarkt is in een campingkeukentje ook echt geen zonde.

Beeld Pay-Uun Hiu

Kook de eieren hard en zet ze koel weg. Verwarm de olie en fruit daarin de sjalot, maar laat die niet bruinen. Spoel voorgekookte bietjes af en laat uitlekken. Zet een bakje biet apart. Doe de rest van de bietjes bij de sjalot en bak ze even mee. Offi­cieel hoort het niet, maar een scheutje witte wijn erdoor is wel lekker. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat de soep ietsje afkoelen en ­pureer met de staafmixer. Roer de komkommer en kruiden erdoor, breng op smaak met zout en peper. Zet de soep een paar uur in de koelkast.

Doe een half gekookt ei in een soepkom, schep de soep erop, doe er per portie een eetlepel Griekse ­yoghurt (eventueel met wat ­citroensap) of zure room bij en strooi er nog wat van de apart gehouden biet overheen. Eet met salade en brood.

volkskeuken@volkskrant.nl

Chlodnik, Poolse koude bietensoep

Maaltijdsoep voor 4-6 personen

2 à 3 eieren, hardgekookt

scheut olijfolie

1 sjalotje, fijngehakt

1 pakje gekookte biet (400 of 500 g)

scheutje witte wijn (event.)

1 liter bouillon

1 komkommer, geschild in blokjes

½ bosje dille, fijngehakt

½ bosje bieslook, fijngehakt

bakje Griekse yoghurt of zure room

beetje citroensap (event.)

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.