Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: pompoenwafels met vanillesiroop

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pompoenwafels met vanillesiroop.

Pompoenwafels met vanillesiroop Beeld Tallina van den Hoed

Opeens is het herfst. En precies op het moment dat de kastanjebomen bruin uitslaan, de ginkgoboom als in paniek in één nacht ál zijn blaadjes laat vallen en de kinderen melden dat ze ‘geen enkele passende trui meer hebben’, vallen er reclamefolders op de mat die allemaal knusse, warme, zachte en knuffelige dingen willen verkopen. En pompoenen.

Ik ben dol op pompoen: soep, puree, geroosterd, in curry, ik vind het allemaal heerlijk. Deze wafels had ik nog nooit geprobeerd, maar ze zijn heel lekker. Als chic ontbijt, of warme middagsnack.

Voor de vanillesiroop

240 ml water
100 g rietsuiker
1 eetl. maizena
30 g boter
snuf zout
2 theel. vanille-essence

Voor de wafels (vier personen)

1 pompoen
325 g bloem
4 theel. bakpoeder
2 theel. kaneel
1 theel. gemalen piment
1 theel. gemalen gember
snuf zout
45 g bruine suiker
475 ml melk
4 eieren
60 g boter

Verder nodig: wafelijzer en een schoon flesje

Bereiding

Breng het water in een pannetje aan de kook en voeg dan suiker en maizena toe. Laat het een paar minuten koken, terwijl je blijft roeren. Haal van het vuur en voeg boter, zout en vanille-essence toe. Roer goed tot de boter volledig is gesmolten. Laat de siroop wat afkoelen en giet het dan in een brandschoon flesje. Blijft zeker twee weken goed in de koelkast.

Was en schil de pompoen, halveer hem en haal zaadjes en draadjes eruit. Snijd in blokjes en doe die met een bodempje water in een pan. Kook ongeveer een kwartier tot het gaar is. Neem er 300 g van: de rest kun je vier dagen in de koelkast of een paar maanden in de vriezer bewaren. Pureer de pompoen. Zet je wafelijzer aan.

Meng bloem, bakpoeder, specerijen, zout en bruine suiker in één kom. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf in een kom. Mix de gepureerde pompoen, de melk, de eidooiers en de boter in een andere kom. Roer de inhoud van beide kommen vlot door elkaar. Roer dan de eiwitten erdoorheen. Bak de wafels in je wafelijzer conform de gebruiksaanwijzing. Maak het ijzer niet te snel open, dan scheuren de wafels. Mijn wafels waren na ongeveer 4 minuten gaar, maar nog een beetje slap. Een broodrooster zorgt voor knapperige wafels. Eet de wafels met de vanillesiroop. Vind je dat te zoet? Ze zijn ook lekker met wat roomkaas of een klontje boter.

Heb je er te veel? Je kunt ze invriezen en daarna opwarmen in een broodrooster. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.