De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: pittige stamppot met gebakken groenten en kippendij

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pittige stamppot met gebakken groenten en kippendij, hoofdgerecht voor 4 personen.

Pittige stamppot met kip, boerenkool en sambal.Beeld Marcus Huibers

Laten we het op de drempel van een fonkelnieuw decennium over stamppot hebben. Leuk hoor, die roaring twenties die in aantocht zijn, maar dan moet er wel live stock overblijven om te roaren. Of het nu het verdwijnen van wilde diersoorten is of het afbouwen van de veestapel, in het rijk der dieren zal het alleen maar minder worden, is de voorspelling, ten gunste van de homo deus, de diersoort die god in zijn eigen universum is geworden.

Dat we hard op weg zijn naar een volledig veganistische toekomst is inmiddels heus wel duidelijk. Ik zal eerlijk zijn: dat toekomstbeeld bezorgt mij de stuipen op het lijf. Alleen nog maar groenten en granen, ik durf er niet eens aan te denken.

Enter de stamppot. Als we het Zuid-Amerikaanse standpunt huldigen dat aardappelen ook groenten zijn, hebben we het hier over het ultieme Troosteten van de Toekomst. Het enige waar we te zijner tijd nog over na moeten denken is de vetstof ter vervanging van melk, room en boter, dat zal wel olijfolie of sojaroom worden. En de gehaktbal, het speklapje of het draadjesvlees dan? Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij, dichtte J.C. Bloem, slechts een vage herinnering aan ons geluk uit vervlogen tijden.

Het recept voor de stamppot van vandaag is van de schoonmoeder van mijn broer, die ons op Eerste Kerstdag een plekje in de herberg bood. Het koken van de groenten gaat in tegen haar Indische wortels, dus ze wokt ze. Een vondst.

Ingrediënten

- 400 g  kippendijfilet

-4 el zoute ketjap

-1,5 kg kruimige aardappelen

-2 groentebouillonblokjes

-500 g boerenkool

-500 g hutspotgroenten (wortel en ui)

-4 tenen knoflook, gehakt

- olie om in te bakken

-75 g roomboter

-3 el sambal badjak

-bosui, in dunne ringetjes

Bereiding

Marineer de kippendijfilet in de ketjap, een uur of langer. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en zet ze op met een laag water en de bouillonblokjes, met de helft van de boerenkool er bovenop. Bak de ui, wortel en knoflook op hoog vuur in wat olie in de wok, een minuut of 8. Schep uit de wok en verhit een vers straaltje olie. Bak de andere helft van de boerenkool zodat die slinkt, ook een minuut of 8. Giet de aardappelen met boerenkool na 20 minuten goed af. Doe de gebakken groenten erbij en de boter en stamp. Dat is best even werken. Breng op smaak met de sambal. Bak de uitgelekte kippendijfilet ongeveer 15 minuten in een drup olijfolie en keer regelmatig. Serveer de stamppot en kippendij gegarneerd met bosui.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden