De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: piepkuikens uit de oven met ansjovis-rozemarijnboter

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: piepkuikens uit de oven met ansjovis-rozemarijnboter, hoofdgerecht voor 3 personen.

Piepkuikens uit de oven Beeld Marcus Huibers

Boerenprotesten, Extinction Rebellion, Marianne Thieme die het bijltje erbij neergooit: ik weet niet hoe het met u zit, maar de klimaatcrisis heeft me danig in verwarring gebracht. Zo was ik ooit een gepassioneerd pleitbezorger voor biologische dierproducten, van beesten die een fijn leven in de open lucht hebben gehad, maar dat is dus he-le-maal fout. Vooral koeien zijn wandelende CO2-machines, maar ook varkens en kippen laten een stevig poepje ruiken. Alleen wild is hartstikke oké, dat scharrelde al op eigen houtje door de vrije natuur en elk geschoten haasje of eendje is in feite weer een stikstofproducentje minder.

Aangezien de klimaatcrisis nu officieel tot de ware bedreiging voor het leven op aarde is verheven, is de idee van zo’n varkens- of koeienflat helemaal zo gek nog niet. Naar wat ik begrijp hebben de beesten in zo’n torenhoge kolos best een aangenaam leven. Ruimte zat want de vierkante meters per dier hoeven geen probleem te zijn, ziektes en ander ongerief kunnen voorkomen worden, en de uitstoot voer je veilig af om er brandstof van te maken. Oké, daglicht en frisse lucht zijn misschien een dingetje, maar waar gehakt wordt vallen spaanders.

Ik voorspel een comeback van de plofkip. Die groeit in amper zes weken tijd tot een proteïnebom waar zo’n lekkere Franse topkip er gerust 18 weken of langer over doet. Tel uit je stikstofuitstootvermindering, als je bedenkt hoeveel miljoenen kippen wij met z’n allen verorberen. Toch eet ik dan duizend keer liever een piepkuiken. Die doet er ook maar zes weken over, maar blijft klein en fijn en is ontzettend smakelijk. We braden ze in de oven. 

Ingrediënten

-3 piepkuikens (poussins)

-15 g verse rozemarijn

-2 rode pepers, zonder zaadlijst

-4 knoflooktenen

-25 g ansjovis

-sap van 1 citroen

-150 g roomboter

Bereiding

Ris de naalden van de rozemarijn, en doe met de rode peper, knoflook, ansjovis en citroensap in de keukenmachine. Hak fijn en pureer er daarna de boter doorheen. Haal het bindelastiek van de piepkuikens, en maak het vel van de borst los door uw vingers er voorzichtig onder te duwen, zonder het vel te scheuren. Smeer flink wat van de boter op de filet onder het borstvel en dek weer goed toe. Stop de rest van de boter in de buikholte van de kip. Bind weer op met het elastiek, en kruid rondom met zout en peper. Braad de kuikens ongeveer een uur op 200 graden, 30 minuten met de borst naar beneden en daarna omgedraaid met de borst naar boven. Eet er geroosterde groenten met salie bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden