Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: pepers, woest of tam

De dagelijkse uitnodiging tot zelf koken, door de Volkskok van dienst. Vandaag: pittige roerbak met gele courgette en biefstuk, hoofdgerecht voor 2 personen.

Roerbak gele courgette biefstuk Beeld Onno Kleyn

Ooit was er een grootse proeverij van wijnen van de Côtes du Rhône bij Indonesisch restaurant Indrapura in Amsterdam. Want, zo had het Nederlandse pr-bureau bedacht, die Rhônes smaken ‘kruidig’, dus dat moest wel uitstekend passen bij de specerijenvloed uit de Gordel van Smaragd. Ik zat tegenover de Franse vertegenwoordiger van de wijnboeren en zag haar verschieten na de eerste hap rendang. Naar adem happen. Paars kleuren tot achter haar oren.

Kruidig is een relatief begrip, helemaal als het over wijn gaat. Maar pittig is iets anders. Fransen waren en zijn niet veel gewend als het om chilipepers gaat, wij en de Engelsen veel meer. Althans, dat dacht ik. Maar nu komt de klacht waar ik al de hele tijd naartoe zit te werken: onze Spaanse pepers worden suf. Ze komen uit het Westland, waar men vreselijk aan het diversifiëren is. Ze telen er de prachtigste habanero’s, rawits, jalapeño’s, madamjeanets, hulde, hulde, maar die standaardpeper die overal te krijgen is blijkt er een soort paprikaatje geworden. Ik heb hem laatst maar eens rauw opgeknabbeld: geen punt. Nee, het is niet mijn gewenning. Het zijn gewoon de supermarkten die tamme pepers wilden omdat klanten klaagden. Nu moet ik naar de toko voor rawits en ik heb geen toko in de buurt.

Ingrediënten

1 gele courgette (groen werkt minder goed, is wateriger)

1 kogelbiefstuk van ± 150 g

2 eetl. lichte sojasaus

2 eetl. sesamolie

1 rawitpepertje

3 tenen knoflook

1 sjalotje of klein uitje

3 eetl. olie

1 groene puntpaprika, in stukken of repen

150 g gedopte doperwten, vers of ontdooide diepvries

1 theel.suiker

2 eetl. Thaise vissaus

2 eetl. limoensap

Snijd de courgette in stukjes. Marineer de biefstuk in de sojasaus en de sesamolie.

Doe de rawit met de knoflook en de sjalot in het bakje van de staafmixer en maal tot prut, of vijzel alles in een vijzel. Verhit de olie in een wok en fruit er het rawitmengsel in tot het gaat geuren – een minuut of 2. Doe er de courgette en de groene paprika bij en roerbak eventjes. Voeg de doperwten, suiker, vissaus en limoensap toe, sluit af met een deksel en laat op laag vuur een minuut of 5 garen.

Verhit een klein koekenpannetje en bak er de biefstuk in zoals hij is, zonder extra vet. Haal uit de pan en snijd in repen. Serveer op de roerbak. Eet met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden