De GidsDe Volkskeuken

De volkskeuken: pasta met bonen of tonijn

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met bonen of tonijn, een hoofdgerecht voor 2 personen

Pasta met tonijn en pasta met bonen Beeld Tallina van den Hoed

Nederland hamstert sinds donderdag. Ik niet. Ik zit thuis, met verhoging, sinds woensdag. Volgens de huisarts is het geen corona, maar ik word toch nerveus: moeten wij ook hamsteren? En wat dan? Ik wil geen pastasaus hamsteren, of wc-papier, want ik heb nog wc-papier en ik hou niet van kant-en-klare pastasaus.

Een voorzichtige blik in de voorraadkast vertelt me dat die geen aanvulling blieft: houdbaar spul genoeg. Maar het wijnrek toonde wat hiaten, en de snoepla ook. Stel je voor dat we twee weken in lockdown gaan, dan maar liever met wat lekkers. Wij haalden dus maar wijn, chips en chocola. En uien en knoflook, want dat is lekker en vers en het blijft lang goed.

Maar wat moeten alle hamsteraars nou met hun hamsterpasta? Elke dag pastasaus uit een potje gaat vervelen. Dit supersimpele receptje doet het prima in tijden van paniek en quarantaine, maar ook in studentenhuizen, op kampeervakantie of als je heel erg blut bent. Je kunt ook andere bonen dan reuzenbonen gebruiken, als ze maar een beetje stevig zijn. Maak je de versie met tonijn, dan kun je zelf kiezen of je tonijn op olie of op water neemt. Kies wel een MSC-verantwoord blikje, dan hebben we later, als de coronacrisis voorbij is, ook nog tonijn.

Ingrediënten:

1 grote ui

1 rode ui

2 tenen knoflook

olijfolie

zout en peper uit de molen

2 blikken gepelde tomaten

(balsamico)azijn

200 g spaghetti

1 blik reuzenbonen (255 g)

of 1 blikje tonijn (160 g)

10 takjes peterselie

evt. geraspte kaas

Snipper de ui en snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Bak de ui en de knoflook in een gulle plens olijfolie langzaam gaar en lichtbruin. Dit duurt zeker 10 minuten, maar langer mag ook. Hoe langer je het bakt, hoe dieper de smaak wordt. Doe dan de gepelde tomaten in de pan. Plet de tomaten zodat het kleine stukjes worden en laat het 10 minuten pruttelen. Zet ondertussen de spaghetti op. Giet de bonen of de tonijn af en doe ze bij de tomaten. Doe bij de vegetarische versie een klein scheutje balsamico-azijn, bij de tonijnversie hoeft dit niet. Hak de peterselie en doe bij de saus. Giet de spaghetti af, verdeel over twee borden, verdeel de saus erover. Op de vegaversie kan wel wat geraspte kaas, over de tonijnversie maalt u nog wat peper. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden