Volkskeuken Pannekoekentaartje

De Volkskeuken: pannekoekentaartje met spinazie, feta en noten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pannekoekentaartje met spinazie feta en noten, lunch- of voorgerecht voor 3 tot 4 personen.

Pannekoekentaartje met spinazie, feta en noten. Beeld Marie Louise Schipper

Om de overtollige kerstkilo’s van je af te schudden, is er een advies dat sinds de jaren zeventig weinig aan populariteit heeft ingeboet. Eet minder, mager en vies. Mijn moeder en haar zussen roomden in januari al het goede des levens af, uiteraard op doktersbevel, en aten drie keer per dag een karige maaltijd. ‘Wij hebben levenslang’, zei mijn tante An dan.

Vijftig jaar later zijn vijf miljoen Nederlanders te dik. Wat zou  mijn moeder hebben gevonden van de laatste dieethype: periodiek vasten? Ja, dat lijkt op periodieke onthouding. Je kunt de 5/2-methode volgen en twee dagen per week heel weinig eten, zo’n 500 calorieën per dag.

Er is ook de 16/8-methode, dan eet je zestien uur niet en de acht uur daarna wel. Je neemt om 20.00 uur je laatste maaltijd, slaat de volgende dag het ontbijt over en gebruikt om 12.00 uur de lunch. Zo eet je vier keer per maand heel weinig. Muizen schijnen er goed op te gedijen. Die wel. Ik kreeg alleen maar trek in pannekoek.

INGREDIËNTEN

voor de pannekoekjes

200 g zelfrijzend bakmeel

400 ml karnemelk

2 eieren

snufje zout

olie om in te bakken

voor de vulling

olie om in te bakken

1 ui, fijngehakt

1 flinke tomaat, in stukjes

5 flinke gewelde pruimen, ontpit en in stukjes

1 blikje tomatenpuree (70 g)

handje noten, fijngehakt

snuf korianderpoeder

peper naar smaak

300 g spinazie, gewassen en uitgelekt

100 g verkruimelde feta

Pak een mengkom en mix het meel met de karnemelk tot een stevig beslag. Voeg een snuf zout toe en doe een voor een de eieren erbij. Mix wederom. Laat het beslag even staan en maak vast de vulling.

Giet wat olie in een koekenpan. Laat de uisnippers zachtjes bruinen. Voeg de tomaat toe en bak mee. Doe de gehakte pruimen bij het mengsel. Schep de tomatenpuree erbij. Hak de noten grof, voeg ook toe. Kruid het mengsel met korianderpoeder en peper.

Giet een scheut olie in een wok of grote koekenpan. Doe de spinazie erbij en laat op een hoog vuurtje al omscheppend slinken. Schep uit de pan en hak grof. Doe daarna bij het tomatenmengsel. Houd warm op een heel zacht vuurtje.

Bak de pannekoeken in een scheutje olie mooi goudbruin. Pak een schaal, leg er eentje op, besmeer met wat groentemengsel. Herhaal dit met de volgende pannekoek. Wissel af met een laagje feta en herhaal deze werkwijze. Snijd vervolgens in punten. Dit is fijn vastgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden