Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Paasmeringues

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Paasschuimpjes.

Paasmeringues Beeld Tallina van den Hoed

Met Pasen eten we eieren, omdat tijdens het bekeren van Europa bleek dat die vermaledijde Germaanse vruchtbaarheidscultus maar lastig te bestrijden was. Dan maar een combi, moeten ze hebben gedacht. Tijdens de vasten, voor Pasen, mogen christenen eigenlijk geen eieren eten, dus eten ze er met Pasen lekker veel. Om op te eten, te verven en te verstoppen. Daarom eet u bij het paasontbijt gekookte, gepocheerde en gebakken eieren. Wilt u de paastafel nog leuker versieren dan alleen met de lekkerste broodjes, het boterlammetje, de paasstol, chocolade eitjes, haasjes, kuikentjes en kipjes. Probeer ook eens paasschuimpjes. 

Ingrediënten

2 eieren

50 g kristalsuiker

50 g poedersuiker

Zout

Smaakje

Voedselkleurstof

Glazuur decoratiestiften

Taartversiersels

Bereiding

Zijn je beslagkom en mixer schoon? Mooi, was ze nog maar een keer af, spoel ze goed na en droog ze af met een schone theedoek. Je kunt geen eiwitten stijfkloppen als er zelfs maar iets van vet bij zit. Zet de oven op 80 graden.

Pak 2 kommetjes. Breek boven eentje een ei, scheidt het eiwit en de dooier. Doe de dooier in het andere kommetje, we gebruiken hem niet. Het eiwit in het andere kommetje kan in de beslagkom. Doe het volgende ei ook. Waarom dat tussenstation en niet meteen boven de beslagkom? Als de dooier stukgaat en in het eiwit terechtkomt, kun je dat niet meer stijfkloppen.

Doe een pietsje zout erbij en zet de mixer aan. Na een paar minuten merk je dat het eiwit witter en groter wordt. Als het stijf is, kunt u schep voor schep de suiker en de poedersuiker toevoegen. Blijf vooral mixen. Als alle suiker erin zit en het een mooie, stevige, plakkerige massa is, is het goed.

Nu kan er een smaakje door: bijvoorbeeld twee eetlepels espresso-, vanille- of citroenaroma, of een eetlepel limonadesiroop. Het hoeft niet: meringue is naturel ook lekker.

Hetzelfde geldt voor een kleurtje: als je voedselkleurstof er wat laks doorroert, krijg je mooie gemarmerde schuimpjes. Roer je het er goed door, dan krijg je mooie pastelkleurtjes.

Leg bakpapier op een bakplaat en maak er hoopjes eiwit op. Dat kan met twee lepels of met een spuitzak. Wees creatief: streepjes, rondjes, ovaaltjes, paashaasjes...

Zet de bakplaat in de oven, zet de deur op een kier – steek er bijvoorbeeld een pollepel tussen – en bak de schuimpjes in anderhalf uur knapperig. Ze mogen niet verkleuren!

Eenmaal afgekoeld kunnen ze worden versierd. Maar wederom: dat hoeft niet, ze zijn naturel ook mooi en lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.