Recept panzanella

De Volkskeuken: ouderwets voordelige herfstpanzanella

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Toscaanse herfstpanzanella.

Panzanella volkskeuken Beeld onno kleyn

Lang, heel lang waren ingrediënten veel kostbaarder dan tijd. Liever urenlang goedkope doorregen lapjes laten sudderen dan snel een biefstuk bakken, wat oma en heur voorgangers betreft. Dat is veranderd. Omgedraaid. Ingrediënten kosten weinig, in ieder geval een schijntje vergeleken met vroeger tijden, en tijd is schaars en kostbaar. Het is nog altijd zo dat je met een beetje tijd en moeite van zeer goedkope spullen geweldige gerechten kunt koken. Maar juist tijd en moeite zijn op de bon. Tijd op het moment van koken zelf, maar ook de langer geïnvesteerde tijd, de moeite om koken te leren. Koken is tegenwoordig een hobby, geen noodzaak. Gekookt eten kopen is goedkoop en makkelijk, en als je goed oplet, kan het nog gezond zijn ook. 

Desalniettemin hier een ouderwets voordelig gerecht. Nou ja, vroeger maakte je dat van oud brood, in de tijd dat we de bammetjes nog niet in de vriezer hadden (en desondanks niets weggooiden); nu moeten we er misschien wel speciaal brood voor kopen. Toscane is een goede bron voor dit soort gerechten, men doet er nog altijd veel met hun oneetbaar uitgedroogde, zoutloze pane sciocco. Ik weet dat de panzanella nogal zomers is, maar het kan best nog een keer, eind oktober. Zeker als we er wat extra groente doorheen doen: sperzieboontjes en paprika bijvoorbeeld. De gebruikelijk komkommer heb ik weggelaten, die komt volgende zomer wel weer.

Herfstpanzanella (lunchgerecht voor 4 personen)

250 g sperziebonen
250 g oud stokbrood of ciabatta, in stukjes
6 à 8 eetl. wijnazijn
6 rijpe tomaten, in kleine stukken
1 rode of gele paprika, in stukjes
1/2 witte of rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
handje uitgelekte kappertjes
handvol verse basilicum, gehakt
100 ml olijfolie

Bereiding

Kook de sperziebonen beetgaar in circa 10 minuten. Spoel koud en snijd in stukjes (jaja, je kunt ze ook voor het koken breken of snijden, ik weet het). Doe het brood in brokken in een kom en sprenkel de azijn erover, ik denk een eetlepel of acht. Meng met je schone vingers, proef en stel zo nodig bij: panzanella heeft echt flink azijn en zout nodig om op smaak te komen. Laat een paar minuten staan. Voeg de tomaat, sperzieboontjes, paprika, ui, knoflook, kappertjes en basilicum bij het brood en doe er de olijfolie over, plus zout en peper. Meng opnieuw en laat het een kwartiertje intrekken voor het serveren. Check voor het serveren opnieuw de smaak. Meer olijfolie is sowieso goed en lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.