De gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: Oosterse koolraap uit de oven met zalm

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Oosterse koolraap uit de oven met zalm (hoofdgerecht voor 4 personen).

Oosterse koolraap met zalm. Beeld Loethe Olthuis

‘Wat is dít?’, vraagt het meisje bij de kassa van de groentewinkel terwijl ze met een viezig gezicht mijn net gekochte koolraap omhooghoudt. Ze had er nog nooit van gehoord, laat staan ooit gegeten: de kans bestaat dat dit ook voor u, lezer van dit stukje, geldt. Tenzij u 50-plusser bent, op het platteland woont en/of een moestuin heeft, want koolraap is namelijk een vergeten groente die – behalve door bovenstaande groepen – écht is vergeten en dus niet hip is geworden, zoals pastinaak en biet. 

In Engeland liggen turnips nog gewoon in elke supermarkt, al worden koolrapen met geel vruchtvlees ook wel swedes genoemd – de Britse kranten ruziën al jaren over het verschil. Ook in het Nederlands moet je koolraap, een echte wintergroente, niet verwarren met ‘knolraap’: dat zijn namelijk de kleine, roze-witte zomermeiknolletjes of meiraapjes. Ook de zachtsmakende voorjaarsgroente koolrabi is iets volkomen anders. Selderijknollen lijken erop, maar zijn zelfs geen familie.

Koolraap smaakt naar... tja, érg naar koolraap. Je moet de eigenzinnige smaak leren waarderen. Maar juist daardoor verdient koolraap in 2020 een herkansing. Gewoon proberen!

Ingrediënten

4 (ASC-)zalmfilets à 125 g

4 eetl. Japanse sojasaus

800-900 g geschilde koolraap

4 eetl. zonnebloemolijfolie

2 eetl. sesamolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetl. gembersiroop

2 eetl. gemalen komijn

2 eetl. gemalen korianderzaad

½ bosje bieslook, fijngeknipt

extra: grote lage ovenschaal, aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wentel de zalmfilets door de sojasaus en laat ze op keukentemperatuur marineren. Draai ze regelmatig om. Snijd de koolraap in plakken van maximaal 1 cm dik en daarna in ’frieten’ (of gebruik een frietsnijder). Klop de twee soorten olie, 1 volle theelepel zout, knoflook, gembersiroop, komijn en koriander door elkaar.

Leg de koolraaprepen in een dunne laag in een ruime ovenschaal en schep de kruidenolie erdoor. Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie, schep de koolraap goed om en bak met tussentijds omscheppen nog 30 minuten tot de repen zacht zijn, maar nog wel stevig. De precieze oventijd hangt af van de dikte van de frieten.

Rooster of bak de zalm ca. 10 minuten voor het eind van de oventijd in een koeken- of grillpan aan beide zijden net gaar. Verdeel de koolraaprepen en de afgedropen kruidenolie over warme borden en leg de zalmfilets op de koolraap. Bestrooi met bieslook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden