De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Oosters lentehapje met kip

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: verse groene curry met kip, (hoofdgerecht) voor 2-3 personen.

Verse groene curry met kip. Beeld Loethe Olthuis

Wat duurt-ie lang, deze winter die geen winter is. En die stormen heb ik nu ook wel gezien. Na Ciara, Dennis en Ellen schijnt Francis er ook nog te komen. Mijn kippen mogen hun overwinterpaleis - mijn groentenkas - niet uit, omdat ze letterlijk worden weggeblazen en ook de konijnen zitten te sippen in hun hok. En dat terwijl er overal in mijn tuin krokusjes, narcissen, maartse viooltjes en winterakonietjes staan te bloeien. En het dus eigenlijk zowat lente is.

Hoe lekker ik winterkost ook vind, ik ben nu echt toe aan iets groens. Iets lenteachtigs. Ik moest denken aan mijn bezoek aan Vietnam, waar alle gerechten fris en verrukkelijk zijn. Een curry, ja! Maar dan eentje die niet te scherp is en met lekker veel verse kruiden. De curry is trouwens ook verrukkelijk met blokjes pangasius, een stevige vis die in Vietnam duurzaam wordt gekweekt. Mocht u een bloedhekel hebben aan nootjes pellen: pistachenootjes zijn ook gepeld te koop. Al kun je dan niet snoepen tijdens het pellen…

Ingrediënten

3 lenteuitjes, schoongemaakt, in ringetjes

snuf chilivlokken (naar smaak)

1 afgestreken eetl. gemalen korianderzaad

1 flinke teen knoflook, grof gehakt

1 bosje bladpeterselie of verse koriander, grof gehakt

1 bosje munt, grof gehakt

1 bosje basilicum, grof gehakt

25 g geschilde, gehakte verse gemberwortel

geraspte schil en sap van 1 limoen

5 eetl. zonnebloemolie

250-300 g kipfilet, in blokjes

2 rode puntpaprika’s, in heel dunne reepjes

400 ml kokosmelk

40 g gepelde, gehakte pistachenootjes

Doe tweederde van de lente-ui, de chilivlokken, korianderzaad, knoflook, peterselie of verse koriander, munt, basilicum, gember, rasp en sap van de limoen, 2 eetlepels olie en 1 theel. zout in een hoge kom en pureer met de staafmixer tot een pasta. Meng 1 eetlepel van de pasta door de kipblokjes en laat 8-10 minuten marineren. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de kipblokjes op hoog vuur 2 minuten: haal ze uit de pan. Verhit nog 1 eetlepel olie in de wok, voeg de paprikareepjes toe en roerbak 1 minuut. Voeg de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 5 minuten inkoken. Voeg de kipblokjes en de rest van de currypasta toe en laat nog ca. 2 minuten zachtjes koken tot de kip net gaar is. Schep de curry in een warme schaal en bestrooi met de pistachenootjes en de overgebleven lente-ui. Eet met pandanrijst en een salade. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden