Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Oost-Afrikaanse rijstschotel voor Albanese jeugdherinneringen

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: pilau met kip, hoofdgerecht voor 3 à 4 personen.

Oost-Afrikaanse rijstschotel Beeld Sake Slootweg

Toen mijn vader ons vanwege z’n werk naar Albanië verscheepte, kwam ik als 9-jarige jongen terecht op een Engelstalig poppenschooltje dat huisde in twee bouwvallige Pipi Langkousvilla’s.

Al snel speelde ik daar iedere dag met Jenne Jan Holtland. Wacht, dat is toch…? Precies. Toen we net konden spellen zaten uw Volkskok en de Oost-Europa correspondent van deze krant samen in Tirana op school.

Ik kwam graag bij Jenne Jan thuis. Niet alleen was er altijd Nederlandse pindakaas in huis, maar wanneer hij ging voetballen met de buurjongens hoefde ik niet mee te doen en bakte ik mokkataart met zijn zus.

Voordat ze naar Tirana kwamen, woonden de Holtlands in Tanzania. Daar had ik geen voorstelling van, behalve dat ’t me duidelijk werd dat er lekker eten vandaan kwam. Op feestdagen en verjaardagen maakte Jenne Jans moeder namelijk pilau, de Oost-Afrikaanse versie van pilav. Een heerlijk geurend rijstgerecht dat we met onze handen mochten eten; de rechter welteverstaan.

Toen we uit Albanië vertrokken, verloren Jenne Jan en ik elkaar uit het oog. Nu we collega’s zijn, mocht daar weleens verandering in komen. Daarom komt hij vanavond eten. Dat vraagt natuurlijk om maar één gerecht.

Pilau wordt vaak bereid met rundvlees. Ik maak het met kip, zoals Jenne Jans moeder.

Pilau met kip

Hoofdgerecht voor 3 à 4 personen.

1 theel. komijnzaadjes

4 zwarte peperkorrels

2 kruidnagels

2 kardemompeulen

1/2 kaneelstokje

3 middelgrote uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook, fijngehakt

5 cm gember, fijngehakt

350 g kippendij, in stukken

2 middelgrote tomaten, in partjes

300 g basmatirijst

ruim 450 ml water 

Rooster de komijnzaadjes, peperkorrels, kruidnagel, kardemompeulen en kaneel enkele minuten in een koekenpan op laag vuur, tot je de specerijen ruikt. Stamp tot poeder in de vijzel of gebruik een koffiemolen.

Fruit de ui in een laagje zonnebloemolie in een braadpan op matig vuur goudgeel. Roer regelmatig. Voeg de knoflook en gember toe en fruit kort mee. Zet het vuur hoger, doe de kip erbij en bak rondom aan. Zet het vuur laag, roer het specerijenmengsel erdoor en daarna de tomaten.  Laat 5 minuten afgesloten stoven. Voeg zout naar smaak toe.

Roer de rijst erdoor en giet dan het water erbij. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Kook zachtjes, zo’n 10-15 minuten tot het water is verdampt. De rijst en kip moeten net gaar zijn. Gaar anders iets langer met een extra scheutje water. Haal van het vuur, schep om en laat 5 minuten afgesloten staan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden