Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: oeufs durs mayonnaise, een buffetfavoriet van Sake Slootweg

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: oeufs durs mayonnaise - hardgekookte eieren met mayonaise, voorgerecht voor 2-3 personen. 

Oeufs durs mayonnaise.

‘What are you doing? You’re taking all the caviar? That caviar is a garnish!’, zegt Meg Ryan op bitse toon tegen Tom Hanks in de romantische komedie You’ve Got Mail (1998) wanneer hij op een chic Manhattans huisfeestje alle kaviaar rond een opgesteven eiermousse opschraapt. Ryan en Hanks spelen de concurrenten Kathleen en Joe, die ruziën omdat zijn mega-boekenwarenhuis haar kinderboekwinkeltje dreigt te ruïneren. Boos kwakt Ryan de kaviaar terug op de schaal.

Op miezerige zondagen kijk ik graag naar deze film, juist om dit soort eetscènes. Ik vroeg me altijd af wie bedenkt dat er eiermousse met kaviaar in voor moet komen. Vorige week zondag kwam ik erachter. Eiermousse is een van de favoriete buffetgerechten van regisseur Norah Ephron, vertelt ze in haar commentaar op de dvd. Dit wilde ze zo. De scène over de kaviaar stond juist niet in het script. ‘Daarom moet je altijd repeteren mét het eten’, zegt ze. ‘Garnish’ vond ze een grappig woord, dat ze tevergeefs in eerdere films had proberen te krijgen. Toen ze Hanks tijdens een repetitie met de kaviaar zag klooien, greep ze haar kans en fluisterde Ryan vlug de garneringsquote in.

Vrolijk ging ik aan de slag. Maar mijn eiermoussepoging smaakte naar flauwe, plastic geworden eiersalade. Dan toch liever een van mijn eigen buffetfavorieten; oeufs durs mayonnaise. U leest het goed, hardgekookte eieren met mayonaise. Dat is niet om te lachen, met lekkere mayonaise is dit een verrukkelijk brasserie-hapje.

Ingrediënten

3 flinke  eieren, op kamertemperatuur

2 ansjovisfilets uit blik, fijngesneden + extra

1 theel. mosterd

2 eierdooiers

225 ml zonnebloemolie

1 theel. citroensap

Dit gerecht vind ik het lekkerst wanneer het midden van de eierdooiers nog nét niet gestold is. Iedereen kookt eieren op z’n eigen manier. Ik breng water aan de kook, doe dan de eieren erbij, kook ze 7½ minuten en koel direct in koud water. Pel voorzichtig en snijd in de lengte doormidden. 

Doe de ansjovis met de mosterd, de eierdooiers en een flink snufje zout in een glazen kom. Mix door elkaar en giet er al kloppend steeds wat druppels olie bij tot de olie ‘pakt’ en het mengsel dikker wordt. Klop de rest van de olie er in scheutjes doorheen, tot een stevige mayo. Spatel het citroensap erdoor. 

Schep 6 eetlepelgrote bollen mayonaise op een schaal en druk een half ei op iedere bol, met de platte kant naar beneden. Garneer met flinterdunne reepjes ansjovis. Eet met een salade en zuurdesembrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden