De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: nog meer pompoenpret

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: zoete pompoentaart met rum en rozijnen, 12 stukken. 

Zoete pompoentaart met rum en rozijnen. Beeld Pay-Uun Hiu

Het gaat nog wel even door met die pompoenpret. Niet alleen omdat het nu pompoenen regent en ze je overal met hun oranje, groene en gele hoofden toegrijnzen: van één pompoen heb je ook nog eens behoorlijk veel plezier. Na de hartige taart van de vorige Volkskeuken had ik nog meer dan de helft over van mijn verjaardagspompoen. Bovendien had ik ook een pot heerlijke honing gekregen van de bijtjes van de Bijenakker, dus dat schreeuwde om een zoete pompoentaart.

Ik begon met het zoeken naar recepten voor een traditionele Amerikaanse pumpkin pie, maar belandde al gauw bij een Oekraïense variant met in rum geweekte rozijnen. Noem het een fijne Halloween-verrassing voor Trump. Voor de bodem ging ik te rade bij de klassieke patissiers en kwam uit op een pâte sucrée – hetzelfde type korstdeeg als een pâte brisée, maar dan met wat suiker en, voor de gelegenheid, wat speculaaskruiden.

Ingrediënten

Deeg:

250 g patentbloem

100 g fijne kristalsuiker

flinke snuf zout

1½ theel. speculaaskruiden

125 g ijskoude boter

1 ei

Vulling:

250 g rozijnen

4 eetl. bruine rum

500 g pompoenblokjes

500 ml melk

65 g lichte basterdsuiker

65 g honing

½-1 theel. kaneel

½-1 theel. nootmuskaat

½-1 theel. kruidnagel (gemalen)

2 eieren

Deeg: meng bloem, suiker, zout en speculaaskruiden in de kom van de keukenmachine (met sikkelmes). Snijd de ijskoude boter in blokjes en doe ze bij de bloem. Doe dan de eieren erbij. Zet de keukenmachine aan en meng tot korrelig. Kneed alles snel tot een bal, doe die in plastic folie en leg minstens een uur in de koelkast.

Vulling: week de rozijnen in de rum. Kook de pompoenblokjes in de melk met de honing, suiker en specerijen in ca. 20 min. gaar. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Laat ietsje afkoelen en pureer. Voeg de rozijnen toe met de rum. Proef of het naar wens is. Roer vlak voor het bakken de eieren erdoor.

Vet een vlaaivorm in van 28 of 30 cm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee - kies zelf voor een dikkere of dunnere bodem. Prik er gaatjes in en bak ca. 15 min. blind (met een velletje bakpapier en bakknikkers of gedroogde bonen op het deeg). Laat het deeg afkoelen en vul daarna met het pompoenmengsel. Bak nog 25-30 minuten op 160 graden.

Dit recept is ook goed bruikbaar voor kleine vlaaitjes (in vormpjes van 8 of 10 cm.). Pas dan wel de baktijd aan: 10 min. voor het blind bakken en 20 min. voor het bakken met pompoenvulling.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden