De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Noedelsalade met pindadressing

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: noedelsalade met pindadressing (lunchgerecht voor 2 personen).

Glasnoedelsalade met pindadressing. Beeld Pay-Uun Hiu

Al weken gaat het over niets anders dan de bruiloft. Niet van een of andere royal, maar, veel belangrijker, van mijn eigen zus. En dat is bepaald geen jawoord tussen de bedrijven door. Jurken uitzoeken, bijpassende schoenen en accessoires shoppen, mails van de ceremoniemeester (ab-so-luut geen abc’tjes, geen stukjes met rare hoedjes, geen speeches langer dan 5 minuten) doornemen, de gastenlijst, de doemscenario’s van the bride to be liefdevol bezweren – het feest is al voor aanvang compleet.

Een week vantevoren komen daar nog de Chinese oom uit Melbourne en Chinese tante en Amerikaanse oom uit Washington bij en raakt de huwelijksmachinerie in permanente staat van feestelijke oververhitting. Gelukkig zijn zus en zwager zo wijs geweest het mijnenveld van een gemengde bruiloft te ontlopen door de Chinese tradities buiten beschouwing te laten.

Dat bespaart ze ook het Chinese huwelijksbanket, waarbij elk gerecht is omkleed met betekenis en bijgeloof. Vis, bijvoorbeeld, is een must omdat het Chinese woord ‘yu’ ook klinkt als overvloed, maar dan wel graag met kop en staart om compleetheid te symboliseren. Even aantallen moeten worden vermeden, het getal vier is helemaal uit den boze. En als het om Chinese noedels gaat, schrijft chef-kok Martin Yan, doet lengte er inderdaad toe: lange mieslierten garanderen een lang en voorspoedig leven.

Als lichte lunch bij het dagenlange feestgedruis maak ik een variant op Yans noedelsalade met pindadressing door mungbonenmie (glasnoedels) te gebruiken in plaats van eiernoedels. De hoisinsaus en het scheutje limoensap geven de pindadressing een verrassende touch.

Ingrediënten

Pindadressing:

2 theel. olie

1 teen knoflook, fijngehakt

1 theel. sambal

100 ml bouillon

3 eetl. hoisinsaus

½ -1 eetl. lichte sojasaus

3 eetl. gladde pindakaas

Scheutje limoensap

Salade:

100 g glasnoedels

100 g taugé

3 lenteuitjes, julienne gesneden

30 g koriander, fijngehakt

1 theel. chiliolie

30 g pinda’s, fijngehakt

Sesamolie

Bereiding

Maak eerste de pindadressing: verhit de olie in de wok, fruit de knoflook en de sambal kort, voeg dan bouillon, hoisinsaus, sojasaus en pindakaas toe. Laat een minuut of 5 op laag vuur indikken. Breng op smaak met zout en peper en roer wat limoensap erdoor. Gebruik de dressing warm of koud.

Breng ruim water aan de kook en laat daarin de glasnoedels ca. 3 minuten weken tot ze beetgaar zijn. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken. Blancheer de taugé en laat die eveneens uitlekken. Vermeng de noedels met de taugé, lenteui, koriander, zout, peper en chiliolie. Schep de pindadressing erdoor, druppel er wat sesamolie over en bestrooi met de gehakte pinda’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden