De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Nieuw-Hollandse bruinebonensoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: nieuw-Hollandse bruinebonensoep, hoofdgerecht voor 6-8 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Ik ben dol op de traditionele oud-Hollandse pot. Stamppot boerenkool of zuurkool, hutspot, erwtensoep of bruinebonensoep: je kunt me ervoor wakker maken. Best gezond ook nog, met veel groenten en peulvruchten. Maar spek, worst, karbonade, stoofvlees: dat is wel erg veel vet dood beest in deze tijd. Ik vind minderen met vlees niet zo’n probleem, maar minderen met smaak? Liever niet.

Ik heb voor de Volkskeuken al eens een lekkere erwtensoep zonder vlees  gemaakt en ik was benieuwd of het ook zou lukken met bruinebonensoep. Die krijgt normaal gesproken namelijk veel smaak van rookspek, maar dat bleek prima te vervangen door pimentón, het verrukkelijke gerookte Spaanse paprikapoeder. 

In bruinebonensoep horen ook knolselderij en prei. En als het vlees eruit gaat, kan ik net zo goed extra groenten toevoegen, dacht ik. Bijvoorbeeld oranje pompoen als zoet accent, een nieuw-Hollandse groente in een nieuw-Hollandse soep. De soep is een dag later nog lekkerder en invriezen gaat prima.

Ingrediënten:

2 blikken Hollandse bruine bonen à 500 g (uitlekgewicht)

4 eetl. koolzaad- of olijfolie

1 flinke ui, gesnipperd

2 flinke preien, in ringen

1 kleine knolselderij, geschild, in kleine blokjes

1 kleine oranje pompoen met schil, in kleine blokjes

1 volle eetl. gerookt mild paprikapoeder (pimentón)

1 laurierblad

1 volle eetl. gedroogde tijm

1 volle theel. suiker

3 groentebouillonblokjes

1 bosje bladpeterselie, gehakt

Extra: staafmixer

Bereiding

Haal de bonen uit het blik, spoel ze in een vergiet onder de kraan af en laat uitlekken. Doe ze in een staafmixerbestendige kom en pureer de bonen met 100 milliliter water tot een dikke puree; laat er nog een paar hele bonen in zitten. 

Verhit de olie in een grote braadpan. Bak de uisnippers ca. 5 minuten op laag tot matig vuur, schep regelmatig om. Voeg de preiringen, knolselderij- en pompoenblokjes met een flinke snuf zout toe, bak 2 minuten al omscheppend mee en meng dan het paprikapoeder erdoor. Bak nog ca. 1 minuut. 

Voeg 900 milliliter water, laurierblad, tijm en suiker toe, verkruimel de bouillonblokjes erboven, schep goed door en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes koken. Roer de bonenpuree erdoor en laat nog ca. 10 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn. Roer af en toe.

Breng de soep op smaak met zout en peper, bestrooi met peterselie. Eet met knapperig bruin stokbrood.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden