De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: niet eens zo heel erg ongezond comfortfood

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw volkskok, vandaag: mac and cheese.

Mac and cheese met groenten. Beeld Tallina van den Hoed

Herfst vraagt om comfortfood, zeker het soort herfst dat we in Nederland kennen met wind, regen en een huis dat plotseling koud voelt. Zo een waarop je in een plas stapt en je voet zeiknat wordt, de bus voor je neus wegrijdt of je fietsband lek blijkt. Als je dan nat, koud en ongelukkig thuiskomt, wil je op de bank kruipen met een lief iemand, met een dekentje, dikke sokken, een fijne serie en lekker warm, troostend eten.

De amerikanen bedachten mac and cheese, en waar het idee lekker is, is de uitvoering meestal sneu: fabriekskaassauspoeder met inferieure elleboogjespasta. Dat kan beter. Met wat groenten is het zelfs gezond.

Ingrediënten:

2 dikke uien

2 stengels bleekselderij

2 tenen knoflook

olijfolie

1 rode puntpaprika

450 g gewassen spinazie

40 g boter

40 g bloem

500 ml melk

zout, peper

nootmuskaat

200 g geraspte kaas

400 g stevige pasta (penne of farfalle)

Snipper uien, knoflook en bleekselderij. Verhit wat olijfolie in een ruime pan en fruit ze daarin. Zet ondertussen ruim water met zout op voor de pasta. Kook de pasta 1 minuut korter dan de verpakking zegt. Giet af en laat even staan. Als de ui glazig begint te worden, kun je de paprika in blokjes snijden en samen met de spinazie in de pan doen. Roer goed om, verwarm goed zodat de spinazie slinkt. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.

Maak ondertussen de kaassaus: smelt de boter in een ruime steelpan en roer de bloem goed erdoor, tot het een mooie gele dikke crème is. Zet het vuur lager en giet telkens, al roerend, een plons melk in de pan. Roer tot het wordt opgenomen voordat je er weer melk bij doet. Blijf roeren, houd moed, het wordt uiteindelijk een mooie saus. (Is het misgegaan? Toch klontjes? Zet de staafmixer er even in.) Strooi er zout, peper en wat nootmuskaat door. Breng het aan de kook, zet het vuur zacht en voeg de helft van de geraspte kaas toe. Blijf roeren tot de kaas is gesmolten en opgenomen door de saus. Proef. Is het hartig genoeg?

Meng de pasta door de groenten, roer de saus daardoor en stort het geheel in een ovenschaal. Strooi de rest van de kaas erover en zet een kwartier in de oven, tot de kaaskorst lekker knapperig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden