de Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: nazomercurry met kikkererwten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Nazomercurry met kikkererwten, (hoofdgerecht) voor 8 – 10 personen. 

Nazomercurry met kikkererwten Beeld Loethe Olthuis

De zomer eindigde wel héél abrupt, nét toen mijn tomatenrek begon te kreunen onder kilo’s pruimtomaten, mijn paprika’s eindelijk geel en rood kleurden en de aubergines, courgettes en komkommer optimistisch aan hun volgende ronde waren begonnen. Met een paar zachte weken extra had ik dus nog volop nieuwe oogst gehad. Maar nu ben ik alles aan het plukken dat enigszins rijp oogt, voordat de najaarskledder ook in mijn kas zijn intrede doet. Niet dat ik te klagen heb. Ik heb emmers tomaten tot saus kunnen verwerken en de rest kan bovendien binnenshuis prima narijpen. Ook van de andere groenten kon ik nog ruim genoeg oogsten om deze groentencurry te maken, als afsluiting van de zomer. Ik vond Surinaamse currypasta (toko) net iets lekkerder dan Indiase (supermarkt), maar de meningen waren verdeeld. Maak de curry minstens een halve dag van te voren, daar wordt-ie alleen maar beter van.

Ingrediënten:

1 grote ui

4 tenen knoflook

350-400 g vastkokende biologische aardappels

2  aubergines

2 middelgrote courgettes

500 g gemengde (punt)paprika’s

4-5 (afhankelijk van de grootte) pruimtomaten (pomodori)

6 eetl. zonnebloemolie

1 volle eetl. milde currypasta (Patak’s of gele Surinaamse)

1 eetl. garam masala (bv. van Jonnie Boer)

1 theel. kaneel

2 blikken fairtrade kokosmelk à 400 ml

1 afgestreken eetl. palmsuiker/bruine basterdsuiker

500-530 g gare kikkererwten (bv. 2 blikken, nette 310 g), afgespoeld, uitgelekt

1 groentebouillonblokje

Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Snijd de (al of niet geschilde) aardappels in dobbelstenen en kook ze 5 minuten. Spoel ze koud in een vergiet onder de kraan. Maak de groenten schoon. Snijd aubergines en courgettes in dobbelstenen en meng met een flinke snuf zout. Snijd de paprika in repen en de tomaten in kleine stukjes: houd ze apart.

Verhit de olie in een grote braadpan en bak de knoflook en ui 3 minuten op laag vuur. Voeg de courgette- en aubergineblokjes toe en bak nog 5 minuten op hoog vuur, schep regelmatig om. Voeg de currypasta, garam masala, kaneel en paprika toe en bak al omscheppend nog 2 minuten op hoog vuur. Voeg dan de tomatenstukjes, kokosmelk, suiker, kikkererwten en aardappelblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Schep even goed om, breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar maar nog wel stevig zijn. Maak pittig op smaak af met zout. Geef er naan (Indiaas brood) bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden