volkskeuken chocoladecakejes met glazuur

De Volkskeuken: modderpootjes en schone voetjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: chocoladecakejes met glazuur (ca. 25 stuks). 

Modderpootjes: chocoladecakejes met glazuur Beeld Pay-Uun Hiu

‘Dit is voor jou’, zegt mijn zus. ‘Ik had ze eigenlijk voor mezelf gekocht, maar ik dacht: als ik ze nou aan jou geef, dan verzin jij er wel wat leuks mee.’ In het pakje zitten twee roze siliconen bakvormen met elk zes vormpjes van honden- dan wel poezenpootjes: zo’n kussentje met vier teentjes. Er zijn deurmatten met prints van zulke pootjes, dekbedhoezen en kussenslopen, etuis, bekers natuurlijk, enfin – het hele gadgetcircus en dus ook bakvormen (google op poezenpootjes en bakvorm).

Wat je ervan moet bakken is de vraag en het antwoord komt na een regenbui vanzelf met mijn geliefde huisgenoten mee naar binnen gewandeld. Modderpootjes. De waterige inspiratiebron op de vloer laat ik lekker voor wat die is en ik ga aan de slag met bloem, cacao, suiker, boter en sinaasappel. Het resultaat is een simpel maar prachtig chocoladecakeje met glanzend chocoladeglazuur op de teentjes. Wie liever ‘schone voetjes’ heeft, laat de cacao achterwege, neemt witte basterdsuiker in plaats van bruine en maakt roze glazuur van poedersuiker en frambozen- of aardbeiensap.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem 125 gram zelfrijzend bakmeel of maak het zelf (485 gram bloem en 15 gram bakpoeder, goed mengen, bewaar de rest). Zeef het samen met de cacao in een kom en doe er een snuf zout bij. Klop met een mixer de basterdsuiker en de boter. Voeg een ei toe, vermeng het met de massa en voeg het volgende ei toe. Mix dan de sinaasappelrasp en -essence erdoor. Doe het bloem-cacaomengsel erbij, mix alles goed en voeg dan geleidelijk de melk toe tot het een dik, maar wel vloeibaar cakebeslag is. Bestrooi de vormpjes met bloem en schud de overtollige bloem eruit. Spuit het beslag met een spuitzak in de vormpjes en vul deze tot iets over de helft. Bak ze ca. 15 minuten. Ze zijn gaar als een satéprikker schoon uit de cake komt.

Laat de cakejes afkoelen op een rooster. Smelt voor het glazuur de chocolade en een eetlepel kokosolie au bain-marie. Smeer de chocolade met een kwastje op de teentjes en het voetkussentje van de afgekoelde cakejes. Laat het glazuur even uitharden in de koelkast.

Modderpootjes en schone voetjes Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten (ca. 25 cakejes)

125 g zelfrijzend bakmeel

25 g cacao

snuf zout

125 g bruine basterdsuiker

65 g boter (kamertemperatuur)

2 eieren (kamertemperatuur)

rasp van 2 (biologische) sinaasappelen

1 theel. sinaasappelessence

65 ml melk

50 g chocolade (70 procent cacao), evt. met sinaasappel, in stukjes

1 eetl. kokosolie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.