Recept Mexicaanse maaltijdsalade

De Volkskeuken: Mexicaanse maaltijdsalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Pamela’s Mexicaanse maaltijdsalade met kidneybonen, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.

Mexicaanse maaltijdsalade met kidneybonen Beeld Loethe Olthuis

Het wordt vandaag 38, misschien wel 40 graden. Geen weer om nou eens lekker te gaan kokkerellen op een heet fornuis, zelfs voor barbecueën is het te warm. Daarom wilde ik u eerst een verkoelend roomijsrecept geven, maar dat houdt u nog tegoed. Want opeens moest ik denken aan de woorden van mijn Californische vriendin Pamela: ‘Heet weer? Heet eten.’ Ze heeft gelijk. Door pittig eten gaan je poriën openstaan en ga je zweten, waardoor je afkoelt.

Pamela is één van de zeldzame Amerikaanse vrouwen die koken leuk vinden. Aangezien ze zowat ín Mexico woonde, werd de Mexicaanse keuken haar inspiratie. Wekelijks wipte ze de grens over om op een marktje in Tijuana verse ingrediënten te kopen. Zelf leerde ik Pamela pas later kennen, toen ze was verhuisd naar Londen. Versgebakken maïstortilla’s, taco’s, tamales, burritos, chilaquile, kip met chocoladesaus, ook in Engeland wist ze feilloos Mexicaanse smaken op tafel te zetten. Zonodig verving ze een ingrediënt: zo hoort er natuurlijk geen Goudse kaas of Cheddar, maar zoute Mexicaanse cotija-kaas in deze salade. Het resultaat is er niet minder lekker om, een fornuis komt er niet aan te pas en het is in twintig minuten gemaakt. Maak de dressing zo pittig als je wilt.

Ingrediënten

80-85 g biologische mayonaise

2 eetl. citroen- of limoensap

2 theel. Dijonmosterd

ca. 1 theel. chilipoeder (naar smaak)

1 volle theel. gemalen komijn (djintan)

1 theel. (gerookt) paprikapoeder

1 theel. witte basterdsuiker

2 stevige (tros)tomaten

1/2 krop ijsbergsla

1 blik kidneybonen à 400 g netto, afgespoeld, uitgelekt

1 middelgrote ui, gepeld, fijngesnipperd

150 g oude of belegen (vers)geraspte Goudse kaas of boeren-Cheddar

2 eetl. witte wijnazijn

6 ingelegde pepertjes (jalapeños), in dunne ringetjes

100-150 g naturel tortilla-maïschips

Klop de mayonaise tot een vloeibare saus/dressing met 2-3 eetlepels water, citroensap, mosterd, chilipoeder, komijn, paprikapoeder, basterdsuiker en een paar draaien aan de pepermolen. Schenk in een kommetje en zet tot gebruik in de koelkast.

Halveer de tomaten, haal het vocht en de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de halve krop ijsbergsla nogmaals doormidden en snijd de kwarten overdwars in dunne reepjes. Schep de bonen, ui, tomaatblokjes, geraspte kaas, azijn, pepertjes en ijsbergsla door elkaar. Schep de salade in een schaal, strooi er wat chips over of verkruimel ze erboven. Geef de rest van de tortillachips en de mayonaisesaus erbij; eventueel nog wat knapperig (stok)brood en een komkommersalade (om te blussen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden