DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Marokkaanse gekaramelliseerde groenten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Marokkaanse gekaramelliseerde groenten met kikkererwten, hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen.

Marokkaanse gekaramelliseerde groenten met kikkererwten. Beeld Loethe Olthuis

Mijn wederhelft was voor vakantie in Marokko en weer terug, net voordat het land op slot ging door de coronacrisis. Bruinverbrand, lekker relaxed, liet hij me weten dat hij zó lekker had gegeten daar. ‘Echt?’, vroeg ik. ‘Wat dan?’ ‘Nou, kip’, zei hij. ‘En lamsvlees. En, o ja, de groenten waren ook heel lekker!’

Kijk, daar had ik hem. Want hoewel er inderdaad veel kip en lam wordt gegeten in Marokko, zijn het altijd de groenten die me daar het meest verrassen. Zelfs de grootste groentehater wordt er bekeerd. En nee, in de Marokkaanse keuken worden niet alleen ras-el-hanout, komijn, kaneel en paprikapoeder gebruikt. Ook ‘mediterrane’ kruiden als tijm en rozemarijn zijn populair. De combinatie zoet en hartig is wel typerend voor de Marokkaanse keuken. In dit gerecht gaat de honing of agavesiroop (voor vegans) licht karamelliseren, wat een fantastische combinatie is met de groenten en de rozemarijn: kinderen lusten het daardoor ook. Alle groenten in dit recept zijn bovendien goed houdbaar, zodat je het kunt maken wanneer het je uitkomt. En intussen werk je ook nog lekker aan je weerstand, want supergezond is dit gerecht ook.

Ingrediënten

1 flinke ui, gepeld, in zes parten

1 venkelknol, schoongemaakt, in stukken

1 flinke prei, schoongemaakt, in stukken

4 kleine of 3 grote trostomaten, in kwarten

2 paprika’s (groen en rood), schoongemaakt, in niet te kleine stukken

2 winterwortels, geschrapt, in dikke halve plakken

¼ kleine oranje pompoen, schoongemaakt, in flinke dobbelstenen

1 blikje kikkererwten (netto 310 g), afgespoeld, uitgelekt

2 tenen knoflook, fijngehakt

30 g geschilde verse gember, fijngehakt

4 takjes rozemarijn

100 ml olijfolie

2 eetl. honing of agavesiroop

Extra: grote ovenschaal of braadslede, grote serveerschaal

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden (boven-/onderwarmte)Doe de groenten met de rozemarijntakjes in de ovenschaal of braadslede en hussel er eerst de knoflook, gember en 1 volle theelepel zout doorheen. Schenk de olijfolie en honing of agavesiroop erover en meng ook goed met de groenten. Verspreid de groenten gelijkmatig over de schaal/braadslede. Zet het groentemengsel 1 tot 1,5 uur (afhankelijk van de grootte van de stukjes) in het midden van de oven tot de groenten licht gekaramelliseerd en beetgaar zijn. Schep het mengsel elk half uur om en verdeel het weer over de ovenschaal/braadslede. Schep na 30 minuten de kikkererwten erdoor.

Haal het groentemengsel uit de oven, doe het met het bakvocht in een grote (warme) schaal en eet met couscous.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden