De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Marokkaanse berkouks met wortel, aardappel en gefrituurde pepers

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Marokkaanse berkouks met wortel, aardappel en gefrituurde pepers, hoofdgerecht voor 4 personen

Marokkaanse berkouks met wortel, aardappel en gefrituurde pepertjes Beeld Pay-Uun Hiu

In de Aziatische toko’s kom ik vaak en graag. Maar deze week realiseerde ik me dat ik nog nooit een uitgebreid bezoek heb gebracht aan de grote Turks-Marokkaanse supermarkten. Ik doe wel boodschappen bij een Turkse groenteman, maar daar blijft het bij.

Aanleiding voor deze constatering zijn twee Marokkaanse kookboeken die dit najaar zijn uitgebracht, allebei bloedmooi en uitnodigend. Het ene is Najat (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) van de Spaans-Marokkaanse chef-kok Najat Kaanache, die in haar restaurant in Fes en in haar boek de traditionele Marokkaanse keuken sterallures geeft.

Ook de in Winterswijk geboren Nadia Zerouaili baseert zich in Henna Hanina (Nijgh & Van Ditmar) op de traditionele keuken van haar ‘Oma-land’, zoals ze Marokko noemt. Ze bezocht haar eigen en andere oma’s en verzamelde hun recepten. Soms dezelfde als in het boek van Kaanache, maar wat huiselijker, wat meer home cooking, meer Volkskeuken, zogezegd.

De zoektocht naar ingrediënten voor haar ‘berkouks met wortel, aardappel en gefrituurde pepertjes’ viel alleen niet zo mee. In de Marokkaanse supermarkt waar ik belandde, kon ik niets vinden wat leek op berkouks, of berkoukesh, of mahmsa (met de hand gerolde, grove couscousbolletjes). Mijn Turkse groenteboer bracht redding. Ik kocht er een grote zak parelcouscous en in plaats van de groene pepertjes nam ik Turkse langwerpige groene paprika’s die ‘gegarandeerd’ niet scherp zijn. 

Ingrediënten

1 kleine winterwortel

1 zoete aardappel

1 vastkokende aardappel

milde olijfolie

2 uien, in halve ringen

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 blikje tomatenpuree (70 g)

2 à 3 eetl. ras el hanout

1,5 eetl. paprikapoeder of pimentón

250 g parelcouscous

olie om te frituren

4-8 groene pepers of Turkse paprika’s

Maak de wortel schoon, schil de aardappelen en snijd alles in gelijke stukjes. Verhit een flinke scheut olie in een ruime braadpan en bak hierin ui en knoflook 5 minuten op matig vuur. Voeg tomatenpuree, ras el hanout en paprikapoeder toe en bak kort mee. Voeg 500 ml warm water toe met de parelcouscous, wortel en gewone aardappelen. Breng flink op smaak met zout en peper en laat 15 min. op zacht vuur koken. Houd warm water bij de hand en voeg wat toe als de stoof te dik en te droog wordt. Doe de zoete aardappel erbij en kook nog ca. 15 minuten tot die gaar is.

Verhit vlak voor het serveren een laagje olie in een koekenpan en frituur hierin de groene pepers of paprika’s bruin. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met wat zout. Serveer de berkouks samen met de pepers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden