De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Maleisische tomatenrijst met geroosterde amandelen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok: Maleisische tomatenrijst met geroosterde amandelen, bijgerecht of kleine maaltijd voor 2-3 personen.

Maleisische tomatenrijst.Beeld Sake Slootweg

Als 20-jarige student ging ik vanuit een internationale studentenvereniging op uitwisseling naar een afdeling in Maleisië. Mijn collega’s in Kuala Lumpur deden precies dezelfde studentikoze bestuursdingen als wij thuis deden. Ik deed vrolijk mee: stiekem posters plakken over de posters van concurrerende clubs en natuurlijk eindeloos vergaderen.

Wel anders was dat we de dag nooit afsloten in de kroeg, maar in eettentjes op straat. ‘Jalan mamak? Naar de mamak?’, riep dan iemand en tot diep in de nacht zaten we buiten onder tl-licht te nippen aan plastic glazen ijsthee met minilimoentjes erin.

De mamak-restaurants, vaak niet meer dan een dak op palen met plastic meubilair eronder, worden van oudsher gerund door Maleisiërs van Indiase afkomst. Je vindt er allerhande variaties op roti canai, geserveerd met dahl of curry. Dit fantastische platbrood heeft iets weg van bladerdeeg.

Toen ik laatst door een Maleisisch kookboek bladerde, viel mijn oog op kruidige tomatenrijst. Ik kende Turkse en Griekse varianten, maar in Maleisië had ik het nooit gegeten. Toch deden de kruiden hun werk. Bij de eerste hap zat ik weer even onder tl-licht in mijn mamak-herinnering.

Ingrediënten

20 g amandelschaafsel

1 ui, gesnipperd

40 g ghee of roomboter

2 teentjes knoflook, fijngesneden

5 cm verse gember, fijngesneden

½ kaneelstokje

1 (kleine) steranijs

3 kardemompeulen

2 kruidnagels

2 theel. tomatenpuree

1 pandanblad (van de toko)

200 g tomatenblokjes uit blik

250 gr basmatirijst

Bereiding

Rooster het amandelschaafsel op laag vuur in een koekenpan goudkleurig en houd het apart. Fruit de ui in de ghee of boter in een ruime pan tot de ui goudbruin kleurt. Voeg de knoflook en gember toe en fruit weer enkele minuten. Bak het kaneelstokje, steranijs, kardemom en kruidnagel nog een minuut mee. Roer de tomatenpuree erdoor, knoop het pandanblad tot een bundeltje en doe dit samen met de tomatenblokjes in de pan. Laat enkele minuten pruttelen. Voeg zout toe. Roer de rijst erdoor (soms wordt geadviseerd de rijst te wassen, ik doe dit eerlijk gezegd nooit) en schenk er ongeveer 450 milliliter water bij. 

Laat de rijst met het deksel erop 15 minuten zachtjes koken, tot het water is opgenomen en de rijst gaar is. Laat 10 minuten afgedekt nastomen. Schep op borden en garneer met de amandelen. In Maleisië is deze rijst slechts een van vele gerechten bij een feestelijk diner. Voor mij is alleen de rijst met een gebakken ei erbij ook al een feest.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden