De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: makreelsalade met garnaaltjes en komkommer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: makreelsalade met garnaaltjes en komkommer, voorgerecht voor 4 personen.

Makreelsalade met garnaaltjes en komkommer.Beeld Marcus Huibers

Natúúrlijk is het goed, zo’n Nationale Week zonder Vlees, al krijg ik persoonlijk vrij snel jeuk en andere vormen van huidirritatie van dit soort opgedrongen collectieve manifestaties. Maar goed, ik ben de lulligste niet, we móéten ook minder vlees eten en een beetje bewustwording kan geen kwaad. Prima initiatief, niets meer aan doen. Bovendien had ik de Week vorig jaar even gemist en prijkte er toen een nogal vleesrijk recept van mij in de krant, wat door veel lezers geheel onterecht als een bewuste provocatie werd gezien.

Dit jaar was ik wel op tijd gewaarschuwd. Net op tijd, want ik stond bij de maatslager om een aanzienlijke hoeveelheid vlees in te slaan voor een ouderwetse cassoulet voor twaalf personen toen ik, mijn boodschappenlijstje hardop lezend op mijn telefoon, de mail van de redactie met de alarmerende kop ‘Pas op: week-zonder-vlees!’ opende. Daar ging mijn plannetje om u vandaag in het kader van een winter die maar geen winter wil worden te trakteren op hartverwarmende winterkost: een ronkende, dampende, loeihete bak welbehagen vol bonen, bouillon, zwoerd, procureur, worst, gekonfijte eendenpootjes en een lekker bruin korstje; een eredienst voor het dier, want wie bewust minder vlees eet mag af en toe best even uitpakken, vinden wij thuis, zolang vlees eten nog niet strafbaar is tenminste.

Die cassoulet, met dank aan de ons ontvallen Anthony Bourdain, is er gewoon gekomen en mijn hongerige gasten – stuk voor stuk integere lieden met een groen hart en dito plichtsbesef – hebben ervan gesmuld. Dat was nog voor De Week moest beginnen hoor, maakt u zich niet druk. Maar voor de krant moest ik iets anders verzinnen en dat werd deze eenvoudige makreelsalade met Hollandse garnaaltjes. Geen vlees doch vis inderdaad, want zoals ik het interpreteer mag dat wel deze Week. Of niet soms?

Ingrediënten

1 hele gerookte makreel

1 kleine ui, heel fijn gesnipperd

3 eetl. mayonaise

1 eetl. kwark

citroensap

100 g Hollandse garnalen

1 theel. chilivlokken

3 eetl. olijfolie

1 komkommer

Bereiding

Stroop de huid van de makreel en pluk de visfilet van de graat. Prak met de ui, mayonaise en kwark tot een smeuïge salade en breng op smaak met citroensap. Meng de garnalen met de chilivlokken en de olie. Snijd de komkommer in de lengte in dunne repen, dat gaat het best met een mandoline. Verdeel de komkommerrepen over de borden, leg in het midden een flinke dot makreelsalade en garneer met de garnalen. Geef er geroosterd witbrood met boter bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden