De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: magische tajine van courgettes en munt

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tajine van courgettes en munt, bijgerecht voor 2-4 personen.

Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn tajine heb ik al jaren. Ik kreeg hem van vrienden toen ik, zo’n zeventien jaar, geleden in mijn nieuwe huis trok. De beschilderde Marokkaanse aardewerken pot met de kenmerkende kegelvormige deksel kreeg een plek in de woonkamer waar hij vooral dienstdeed als opslag voor onbestemde frutsels. Inmiddels is hij alweer mee verhuisd naar een nieuw adres en nog steeds is er niet uit gekookt.

Tot ik, aangemoedigd door een tajinekookboek van Kook&Co uit de kringloopwinkel, mijn oude kookpot naar ons buitenhuisje haalde. Daar moest hij het wel buiten op een benzinebrander doen, want binnen is alleen een inductiekookplaat. Inmiddels bestaan er tajines voor inductie, maar daar had de mijne nog nooit van gehoord.

Ik vond het twijfelachtig of hij het, ondanks glazuurlaag, zomaar op die brander zou doorstaan maar we namen de gok en verwarmden de olie langzaam tot die heet genoeg was om in te bakken. Als test gebruikte ik een simpel courgettegerecht met munt uit het boek. De tajine gedroeg zich voorbeeldig en na het eten waste ik hem af en zette hem op mijn werktafel. Terwijl ik de volgende dag meer las en opzocht over tajines rook ik de hele tijd het eten van de vorige avond, een verrassende mengeling van gekookte munt, specerijen en de herinnering aan een gezellige avond.

Geleidelijk drongen de magie en de ziel van deze kookpot tot me door. Alles wat je erin maakt, slaat hij op en blijft bewaard, als een soort geest in de stolp. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe meer hij je vertelt over de geuren en smaken van buitenetentjes op lange, zwoele zomeravonden of avonden in een warme keuken als het buiten nat en guur is. Dit gerecht kan zeker ook in een gewone stoofpan, mocht u geen tajine hebben of willen kopen, maar die heeft niet zo’n magisch geheugen.

Ingrediënten

3 eetl olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 rode uien, gesnipperd

ca. 1 kg courgettes, in schijfjes

1 glas vers sinaasappelsap

2 theel. kurkuma

2 theel. korianderpoeder

1 bosje munt, fijngesneden

Bereiding

Zet de tajineschaal op het vuur en verwarm de olie tot die heet genoeg is en bak knoflook, ui en courgetteschijfjes en minuut of 5. Schep geregeld om met een houten lepel. Schenk het sinaasappelsap erbij en roer kurkuma, korianderpoeder en muntblaadjes erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe, zet de deksel erop en stoof 30 minuten op laag vuur. Is warm lekker bij couscous of rijst, maar is de volgende dag koud ook nog lekker als salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden