De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Maaltijdsalade met zilvervliesnoedels en gerookte kip

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Maaltijdsalade met zilvervliesnoedels en gerookte kip, hoofdgerecht voor 3-4 personen.

Maaltijdsalade met zilvervliesnoedels en gerookte kipBeeld Loethe Olthuis

Hoera, het is minder heet! Maar buiten eten kan nog steeds, een prima smoes voor deze maaltijdsalade die eigenlijk bedoeld was tegen flauwvaltemperaturen: ’s morgens vroeg in de koelte koken, ’s avonds lekker eten. Bovendien wilde ik de nieuwe fairtrade-zilvervliesnoedels, in de supermarkt en wereldwinkels, eens proberen. Niet van die glassliertjes zoals mihoen, maar lichte, tagliatelle-achtige repen van ‘volkoren’rijst. Rijst is in tegenstelling tot tarwe, waar de meeste deegwaren van zijn gemaakt, glutenvrij, maar gebruik gerust andere soorten noedels voor deze salade.

Met warme dagen ligt ook een ‘zomergriepje’, lees voedselvergiftiging, op de loer. Barbecueën is risicovol, omdat vlees en vis vaak lang buiten de koelkast liggen en ook niet altijd gaar worden gebakken. Maar ook met kiemgroenten, zoals taugé, kan het goed mis gaan: je moet ze even goed verhitten. Kort koken, of zoals hier het kookwater van noedels en groenten gebruiken.

Ingrediënten:

½ kleine stevige komkommer, geschild

½-1 rood pepertje, fijngehakt zonder zaadjes

3 eetl. citroen- of limoensap

6 eetl. sesamolie

4 eetl. gembersiroop

1 teen knoflook, fijngehakt

3 eetl. Japanse sojasaus

2 eetl. vissaus

200 g taugé

1 rode paprika, schoongemaakt, in dunne reepjes

150 g schoongemaakte sperziebonen, gehalveerd

Ca. 140 g (3 plakjes) zilvervliesnoedels (Fairtrade)

8 radijsjes, schoongemaakt, in dunne plakjes

200 g biologische gerookte kip, in reepjes

hand zoute pinda’s

Extra: 3-4 metalen vergieten/zeven

Snijd de komkommer in reepjes en bestrooi ze met zout. Laat minstens een uur uitlekken in een zeef. Maak intussen de dressing: klop de gehakte peper, citroensap, sesamolie, gembersiroop, knoflook, sojasaus en vissaus goed door elkaar.

Doe taugé en paprikareepjes bij elkaar in een vergiet of zeef. Kook de sperziebonen net gaar. Giet ze af boven de paprika en taugé en spoel ze koud in een vergiet of zeef. Breek de rauwe noedels iets kleiner met je handen en gaar ze in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de noedels ook af boven het taugé-paprikamengsel en spoel ze in een ander vergiet koud onder de kraan. Laat ze goed uitlekken en meng de dressing erdoor (tegen het plakken). Laat taugé en paprika goed uitlekken en afkoelen.

Meng taugé, paprika, sperziebonen, radijsjes en kip luchtig door de noedels met dressing en zet tot gebruik in de koelkast. Meng vlak voor het eten de komkommer door de salade en breng zo nodig extra op smaak met zout (noedels absorberen veel zout). Schep de salade in een schaal en strooi er aan tafel pinda’s naar smaak over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden