De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: linzensoep met pasta

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: thuiswerk-linzensoep met pasta, lunchgerecht voor 4 personen.

Linzensoep met pastaBeeld Onno Kleyn

Thuiswerken? Ik heb nooit anders gedaan. Er zijn nu eenmaal weinig media die een culinair scribent in vaste dienst nemen, los van de vraag of ik dat had gewild. Ik zzp dus al meer dan dertig jaar, ook al heette dat vroeger freelancen. Mijn dag lijkt vreemd genoeg op die van een gewone kantoortijger. Ik begin om 9 uur, niet 5 uur ’s ochtends of na het achtuurjournaal. Ik heb geen pyjama aan, zit niet te typen met mijn voeten in een teiltje met bruistabletten en kook niet meteen na de koffie riante lunches. Zo na vijven is de beloning van de werkdag wel de tactiele arbeid bij het aanrecht: het snipperen en snijden, het roeren en mixen, het turen in bubbelende pannen en draaien aan de pepermolen. Maar dat is pas op borreltijd. De middagmaaltijd bestaat hinderlijk vaak uit boterhammen, gewoon omdat ik mijn schrijfaandacht niet wil onderbreken door kokkerellen. Op mijn schaarse betere dagen echter maak ik soep. Stevige soep, maaltijdsoep. Om hem stevig te krijgen moeten er koolhydraten in, zoals oud brood, aardappelen of peulvruchten en die laatste haalde ik dan dikwijls uit een blik. Als het om linzen gaat, is dat een beetje dom. Die hoeven immers niet geweekt te worden en zijn vlotjes gaar. Mijn zelfkooklinzenproject kreeg onlangs een extra stimulans toen bleek dat in mijn Bourgondische dorp tegenwoordig groene linzen gekweekt worden, type Du Puy, maar dan officieus. Door monsieur Méan. Die volledig biologisch is gegaan: ‘Peulvruchten hebben de toekomst!’ Amen.

Ingrediënten

1 teen knoflook, geplet

1 tak rozemarijn

300 g groene linzen Du Puy

Flink olijfolie extra vergine

3 nestjes tagliatelle of taglierini

1 rode ui, in zeer dunne halve plakken

Fruit de knoflook en de rozemarijn in een scheut olijfolie tot de knoflook kleurt en geurt. Italianen gooien hierna de knoflook weg. Voeg de linzen toe en zoveel water dat ze 5 cm onderstaan. Breng aan de kook en laat heel zachtjes gaar worden in circa 30 minuten. Proef om het zeker te weten. Ongare linzen zien er mooi uit, maar verteren niet echt lekker. Breng op smaak met zout. Breek de pastanestjes boven de pan en laat in de soep gaar worden. Het moet allemaal kletsnat zijn, geen stoofpot, maar te vloeibaar is misschien ook weer niet nodig. Serveer met de ui en meer olie; iedereen doet in/op zijn soep wat hij lekker vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden