De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Libanese freekehsalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Libanese freekehsalade. Maaltijdsalade of bijgerecht voor 2 tot 3 personen. 

Libanese feekehsalade met aubergine.Beeld Sake Slootweg

Mijn Libanese vriendin Zeina en ik leerden elkaar vorig jaar kennen achter het fornuis van onze koksopleiding in Londen. Tegenwoordig woont ze in Maastricht en we praten altijd over eten. Alhoewel ik haar eigenlijk bel om te vragen hoe de situatie in Beiroet is, hebben we het gelijk weer over ons lievelingsonderwerp.

Twee weken geleden was ze voor het eerst sinds corona terug in Beiroet en zoals altijd zat haar koffer op de terugreis vol met proviand: blikken olijfolie uit Akkar, Libanese wijn en veel noten.

Dan vraag ik toch naar de explosie. Even is het gesprek stroef. Ja, vrienden liggen gewond in het ziekenhuis. Ja, er is overal puin en ja, dit komt er allemaal bij in een stad waar de supermarkten al maanden geen prijsjes meer op spullen plakken vanwege de inflatie en de generatoren voortdurend ronken door stroomgebrek. Maar of ik alsjeblieft niet alleen depressieve dingen wil opschrijven.

Ik vraag wat ik kan doen. ‘Geld overmaken natuurlijk’, zegt ze beslist. ‘Maar ook koken. Juist koken.’ Ons leven daar draait om samen eten. Als je ooit bij mijn moeder op bezoek komt, dan staat de hele avond de tafel vol. Dat is Beiroet. Alleen is iedereen nu druk met puin ruimen, dus moet jij namens ons doorkoken en eten.

Zeina geeft me haar recept voor freekehsalade. Freekeh is geroosterde groene tarwe. De legende wil dat toen hun onrijpe graanvelden door brand waren verwoest, Levantijnse boeren zich niet van de wijs lieten brengen, het verbrande graan tussen de rommel uitvisten en er gewoon mee gingen koken. Ondanks dat de Libanese graanvoorraad in de havensilo’s nu echt is verwoest, besluiten we dat dit graan met deze legende toch een sprankje hoop in zich draagt.

Ingrediënten

1 aubergine, in dobbelsteentjes

150 g freekeh (Turkse supermarkt)

1 rode paprika, zaadjes verwijderd, in dobbelsteentjes

½ komkommer, zaadlijst verwijderd, in dobbelsteentjes

1 rode ui, fijngehakt

15 g plat peterselieblad, grof gehakt

Sap van ½ citroen

2-3 eetl. granaatappelmelasse

Handje granaatappelpitjes

Bestrooi de aubergineblokjes met zout en laat een uurtje uitlekken in een vergiet. Knijp de blokjes uit en bak ze in hete olijfolie goudbruin. Kook de freekeh in 15-20 minuten gaar in gezouten water en giet af.

Meng de aubergine, freekeh, paprika- en komkommerblokjes, ui en peterselie in een kom. Maak aan met het citroensap, 50 ml olijfolie en wat zout. Schep de salade op een schaal, giet de granaatappelmelasse erover en garneer met granaatappelpitjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden