De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Lemon curd sponge cake

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lemon curd sponge cake. Cake met citroengelei voor 8-10 personen.

Lemon curd sponge cake. Beeld Sake Slootweg

Deze zomer ga ik naar een Franse kookschool in Londen. Overdag leer ik zo klassieke kooktechniek terwijl ik ’s avonds Oeigoerse eethuisjes, Bengaalse restaurants en Maleisische snackbars kan ontdekken.

High tea staat ook op mijn verlanglijst. Alhoewel, een Brits-Nederlandse gravin op leeftijd corrigeerde me ooit toen ik haar partij caterde: ‘je zegt gewoon ‘tea’ hoor.’ Aangezien tea volgens mij ook avondeten betekent ga ik eens uitzoeken of ze gelijk heeft. Haar theehapjes had ze in ieder geval wel graag eenvoudig. Geen etagères vol truffelbriewafels of foie-grasdonuts. Zeker geen prosecco. Ik was het met haar eens.

Wat vonden we dan wel lekker bij de thee? Nou, scones en cake met lemon curd natuurlijk. Probeerde u ooit lemon curd uit de supermarkt en vond u er niks aan? Ik ook niet. Zelfgemaakt is echt de moeite waard. Veel romiger. Lekker friszuur, smaakt het goed in de yoghurt, op toast of in deze cake. Familiewapenvorkjes en oudgeldschoteltjes fantaseert u er desgewenst bij.

Ingrediënten
Voor de lemon curd:
100 g roomboter
175 g fijne kristalsuiker
3 eieren
1 eierdooier
Rasp en sap van 3 (gewassen) citroenen

Voor de cake:
200 g roomboter, in blokjes, op kamertemperatuur
200 g fijne kristalsuiker
3 flinke eieren, in de schaal samen 200 g
200 g zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken theel. bakpoeder
2 eetl. melk
2 springvormen (20 cm diameter, rand van 8 cm)
Poedersuiker

Bereiding

Smelt boter en suiker in een glazen beslagkom au bain-marie. Het water mag de kom niet raken. Roer tot een homogene massa. Voeg citroensap en rasp toe. Kluts de eieren. Giet ze er al kloppend in een dun straaltje bij. Roer voortdurend, tot de saus na ongeveer 15 minuten (rond de 75 graden) zo dik wordt als vla. Giet in een schone kom (vang gestolde stukjes ei eventueel op met een zeef). Laat even afkoelen en dan opstijven in de koelkast. 

Verwarm de oven op 160 graden (boven- en onderwarmte). Klop de boter en suiker zacht en romig met de mixer. Mix de eieren er één voor één doorheen. Spatel het bakmeel en bakpoeder en dan de melk erdoorheen. Verdeel het beslag over 2 beboterde springvormen. Bak 25-30 minuten. De cake is gaar wanneer een satéprikker er schoon uit komt.

Laat afkoelen in het blik. Haal uit de blikken en besmeer de bovenkant van één cake met lemon curd. Leg de andere er bovenop. Bestrooi met poedersuiker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden