De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Lekker kleffe broodjes uit Venezuela

De suggestie voor de dagelijkse dis, van uw Volkskok. Vandaag arepa’s, gevulde maisbroodjes. Voor 12 stuks. 

Arepas: gevulde maisbroodjesBeeld Tallina van den Hoed

In de Randstad kun je arepa’s, maisbroodjes uit Venezuela met heerlijke vulling, gewoon in een restaurant eten, maar bij mij in de polder kennen ze dat niet. Dat geldt vast voor heel Nederland, dus maakte ik er nooit een Volkskeukentje van.

Maar vorige week zag ik het basisingrediënt, wit maismeel van P.A.N., gewoon in de supermarktschappen liggen. Venezolaans eten is ook in de polder doorgedrongen! Arepa’s zijn knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. Eentje is een snack, twee een lunch en bij drie of vier lijkt het zo een diner, zeker met een salade erbij.

Ingrediënten

Voor de broodjes:

350 g wit maismeel van P.A.N.

1 theel. zout

olie om in te vetten

Voor de twee vullingen:

200 g kipfilet (of 175 g Vega-kip)

2 avocados

2 opgehoopte eetl. mayonaise

2 ingelegde jalapeñopepers

8 takjes koriander of platte peterselie

peper uit de molen

1 klein blikje zwarte bonen

1 klein blikje mais

1 kleine rode ui

1 tomaat

2 gekookte eieren

100 g hüttenkäse

12 kleine slablaadjes

Bereiding

Roer maismeel, zout en water door elkaar. Kneed het 2 minuten en laat het dan 10 minuten rusten. Verdeel het in 12 balletjes.

Maak de kip-avocadovulling. Kook de kip in wat bouillon in ongeveer 8 minuten gaar. Laat de kip afkoelen en trek het in grove draadjes. Vegakip, bijvoorbeeld van Vivera of De Vegetarische Slager, kun je ook in vezels trekken, bak daarna lichtbruin in wat olie.

Meng de (nep)kip met één in blokjes gesneden avocado, de mayonaise, één gehakte jalapeño en de helft van de gehakte groene kruiden.

Bereid de bonenvulling voor. Giet bonen en mais af, hak de jalapeño en de helft van de rode ui fijn. Roer door elkaar met wat olijfolie en zout en peper. Snijd een avocado in plakjes, de resterende ui in ringen, de eieren en de tomaat in plakjes.

Vet je (grill)pan in en verhit hem. Duw de balletjes tot schijven ter grootte van je handpalm en bak ze in ongeveer twee keer 5 minuten knapperig en gaar. Het randje van de arepa moet droog zijn. Houd ze warm onder een schone theedoek.

Snijd de arepa’s open, de binnenkant is nog wat klef maar niet nat. Leg er slablaadjes in en vul de ene helft van de broodjes met de (vega)kipvulling en de andere helft met het bonenmengsel, een plakje tomaat, ei en avocado en wat hüttenkäse. Tabascosaus is er lekker bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden