DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: lamskoteletten met kappertjes-peterseliesaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lamskoteletten met kappertjes-peterseliesaus, hoofdgerecht voor 2 personen.

Lamskoteletten met kappertjes-peterseliesaus.Beeld Sake Slootweg

Zoals alle Marcus Huibersfans haarfijn weten, staat hij altijd de dag na Onno in de Volkskrant. Alleen vandaag even niet. Marcus ligt thuis in bed en herstelt van corona. Dat gaat goed, behalve dat het van koken niet komt.

Net als ik geniet u misschien ook wel het meest van de avonturen van Marcus en zijn maatslager Ron. Aangezien we die nu even moeten missen wil ik proberen enig soelaas te bieden. Ook ik heb een innige relatie met mijn slager. Alleen schrijf ik daar nooit over want, tja, dat doet Marcus al.

Mijn Amsterdamse scharrelslager Cees staat steevast achter zijn slagersblok aan de kop van de toonbank en houdt vanaf daar de boel goed in de gaten. Voor caterklussen doe ik hem de raarste verzoeken. ‘Cees, heb jij kalfsrollade die bij ongeplande speeches toch uren mals blijft in de oven? Kan ik die ook een dag van tevoren aanbraden? Of invriezen?’ Cees weet altijd precies wat ik nodig heb.

Voor mezelf kom ik de laatste jaren iets minder vaak bij Cees. Vleesconsumptie matigen en zo. Maar nu wist ik gelijk waar ik zijn moest. ‘Cees, Marcus heeft corona, wat zal ik voor hem maken als hij weer beter is?’ We waren het er snel over eens. Lamskoteletten met groene saus natuurlijk.

Ingrediënten

25 g panko (uit de supermarkt) of zelfgemaakt grof broodkruim

Zonnebloemolie

1 flinke eetl. kappertjes, grof gehakt

3 ansjovisfiletjes, fijngehakt

Blaadjes van 8-10 takjes platte peterselie , fijngehakt

10 sprietjes bieslook, fijngehakt

Blaadjes van 1 takje tijm

Extra vergine olijfolie

6 enkele lamskoteletten (ongeveer 75 g per stuk)

Sap van ½ citroen

Bereiding

Bak de panko in een koekenpan in een eetlepel zonnebloemolie op klein vuur langzaam goudbruin. Schud uit de pan en houd apart. Meng de kappertjes, ansjovis, peterselie, bieslook en tijmblaadjes in een kom. Maak aan met ongeveer 40-50 milliliter extra vergine olijfolie. Laat een kwartiertje trekken.

Droog de koteletten met keukenpapier of een schone, droge doek. Laat 2 tot 3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie in één grote of twee kleinere koekepannen heet worden. De olie mag niet roken. Bak de koteletten 1 à 2 minuten aan elke kant op middelhoog vuur. Bestrooi ondertussen met zout en peper. Zet het vuur laag en giet het citroensap erover.

Schep een flinke eetlepel panko op elk bord. Leg daar drie koteletten bovenop en schep er een eetlepel saus over. Eet met brood of met sla en geroosterde aardappeltjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden