De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: lamsbout van de barbecue

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: lamsbout van de barbecue met twee soorten look, hoofdgerecht voor 4 personen.

Lamsbout van de barbecue.Beeld Marcus Huibers

Een vaak over het hoofd geziene bijkomstigheid van het mondkapje is dat je bij onbekenden eindeloos kunt fantaseren over de persoon die onder het muilkorfje schuilgaat.

Op doorreis in Tours, waar we op advies van Booking een slaapadresje hadden gekozen vanwege de ‘magnifieke locatie’ (9.1) en ‘fantastische bedden’ (8.9), kwam de hotelier ons zwaaiend met beide handen tegemoet lopen en moest ik gelijk aan een collega denken. Ik keek Marieke aan en vroeg: ‘Zie jij het ook?’, waarop ze zonder dralen zei: ‘Onno Kleyn.’

Dat tegemoet zwaaien deed onze hotelier trouwens om ons erop te wijzen dat we subiet onze handen moesten desinfecteren. Overal stonden gelpompjes en zelf pompte de hotelier er ook vrolijk op los. Alleen al bij het uitwisselen van mijn creditcard vijf keer, telde ik. Ondertussen liep hij over van vriendelijkheid, stak voor nieuwe gasten onvermoeibaar hetzelfde verhaal af over een trits restaurantjes op loopafstand en toen hij doorhad dat het Frans onder mijn kapje niet geheel vlekkeloos was, begon hij overdreven langzaam te articuleren en dacht ik alleen maar: Onno Kleyn, Onno Kleyn, Onno Kleyn. Misschien wás het hem ook gewoon, ik weet het niet.

Twee dagen later stond ik bij de slager in Riberac, een rijzige, rondbuikige dertiger met pretoogjes boven het kapje waaronder ik een borstelige snor en misschien ook wel kuiltjes in de wangen vermoedde, die alle tijd nam om me gesticulerend langs de verschillende delen van het lam te voeren, waarna hij gedecideerd de bout voor de barbecue aanbeval. Het Hollandse onsje meer kreeg hier een heel andere invulling, want nadat hij vijf kloeke plakken van 200 gram per stuk had gesneden en afgewogen, kreeg ik er een zesde plak gratis bij. ‘C’est un cadeau’, voegde hij er geheel overbodig maar toch sympathiek aan toe.

Nog nooit zoveel voorrang op kruispunten gekregen, ook. Die mondkapjes brengen het beste in de mensen naar boven.

Ingrediënten

-4 tenen knoflook

-30 g bieslook

-250 ml olijfolie

-800 g lamsbout, in vier plakken gesneden

Bereiding

Pureer de knoflook en bieslook met 250 ml olijfolie tot marinade met de staafmixer. Kruid de lamsbout royaal met zout en peper en kwast er minstens zo royaal aan alle kanten marinade over. Zet minimaal een halfuurtje weg.

Ontsteek uw barbecue, door de kooltjes aan te steken of de gaskraan open te draaien. Rooster de plakken ongeveer 4 minuten per kant boven middelmatige hitte en draai af en toe. Het vlees mag van binnen nog rosé zijn, maar laat het vooral niet te rood, dat is niet lekker. Voor erbij mengde ik wat van de overgebleven marinade met stukjes rode biet, die ik serveerde met komkommer, sjalotjes en dressing uit een fles (beste Franse uitvinding ever).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden