de gidsVOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: Kweeperenjam met maanzaad

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Kweeperenjam, voor 4 tot 5 potten.

Kweeperenjam uit eigen tuin.Beeld Loethe Olthuis

Kweeperen zijn rare jongens. Ze zien eruit als knobbelige reuzenperen met een mottig donzen vachtje, als kale kuikens die hun eerste veren krijgen. Maar eenmaal rijp geuren ze als een parfumfabriek. Keihard en zuur zijn ze: een loeischerp mes is een vereiste. Maar als je ze stooft, met suiker of honing, worden ze smeltend zacht en aromatisch.

Ik heb het geluk dat in mijn tuin kweepeerstruiken staan, die peren met glad vruchtvlees geven. In de winkel liggen weleens kweeperen die korrelig blijven. Net zo aromatisch, maar met een ander mondgevoel. Vraag uw groenteleverancier welke hij verkoopt.

Meestal worden kweeperen gebruikt voor gelei, maar je kunt er zelfs frisse jam mee maken. Verrukkelijk samen met stoofpeertjes. Het maanzaad is een facultatief grapje: de nietsvermoedende buitenstaander ziet namelijk… kiwi-jam!

Ingrediënten

400 ml appelsap

sap van 1,5-2 citroenen (afhankelijk van de grootte)

1 kg stoofpeertjes

650 g kweeperen

1 pak geleisuiker speciaal (Van Gilse)

(1 eetl. maanzaad)

extra: 1 grote pan; 1 middelgrote pan + metalen zeef of stoominzet; dunschiller; scherp mesje; 4-5 brandschone jampotten met deksel; kleine pollepel; schoon doekje

Meng het appelsap en de helft van het citroensap in de grote pan. Schil de stoofpeertjes, verwijder de klokhuizen, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en doe ze direct in de pan met appelsap en citroen. Breng in de kleinere pan een bodem water zachtjes aan de kook, zet de zeef erop. Schenk de rest van het citroensap in een kom. Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees ook in kleine stukjes; hussel de geschilde stukjes direct door het citroensap in de kom. Stoom de kweepeerstukjes ca. 5 minuten met het deksel op de zeef/stoominzet.

Doe de kweepeer bij de stoofpeerstukjes in de grote pan. Breng zachtjes aan de kook en laat 15 minuten met het deksel op de pan sudderen. Haal het deksel van de pan en laat de perenstukjes nog 10 minuten (of langer of korter, afhankelijk van de grootte van de stukjes) op laag vuur koken tot ze goed zacht zijn. Roer van het vuur af de geleisuiker door het peermengsel, breng weer aan de kook tot het blijft borrelen als je roert en laat 3 minuten koken. Blijf roeren. Meng er ten slotte het maanzaad door.

Vul de potten tot de rand met de gloeiendhete jam en veeg de randen schoon. Sluit de potten en laat ze 10 minuten omgekeerd staan. Je kunt de jam zeker een jaar bewaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden