Recept De volkskeuken

De Volkskeuken: kue talam, Indonesische tweekleurenpudding

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kue talam, Indonesische tweekleurenpudding, dessert voor 6-8 grote dessertglazen of 20 kleine (5 cl). 

Kue talam. Beeld Pay-Uun Hiu

Het leek zo eenvoudig toen ik ‘ja’ zei. Hoe moeilijk kon dat nou zijn, een toetjesdemonstratie in het Kooktheater van de Tong Tong Fair, voorheen de Pasar Malam? Ik ging gewoon kue talam maken: Indonesische tweekleurenpudding (wit en bruin) met Nescafé en koffielikeur als eigen toevoeging, in een opgepimpte presentatie. Bijvoorbeeld in dessertglaasjes in een yinyang-patroon.

Dat was natuurlijk vragen om moeilijkheden, want hoe maak je pudding in een yinyang-vorm zonder mal? In de kookwinkel vond ik stroken acetaatfolie, die ik in een soort ‘S’ kon vouwen en in het glaasje zette. Na wat geklieder met een lepel nam ik twee garneerspuiten en spoot daarmee gelijktijdig de twee kleuren pudding in het glaasje, zodat de folie bleef staan en zijn vorm behield. Het kan uiteraard ook eenvoudiger door ze op te dienen als een ‘koffie speciaal’: vul eerst het glaasje met de bruine pudding, laat ietsje opstijven en spuit er dan een kraag met de witte pudding op. Aan de smaak doet dat niets af.

Ingrediënten

Bruine pudding:

150 g gula jawa of bruine basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

500 ml water

2 eetl. Nescafé

1 eetl. koffielikeur

snufje zout

1 pandanblad (toko)

40 g maïzena aangelengd met 40 ml water

Witte pudding:

30 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

250 ml kokosmelk

250 ml water

snufje zout

1 pandanblad

40 g maïzena aangelengd met 40 ml water

Extra: acetaatfolie (stroken van 4,5 cm breed) en 2 garneerspuiten

Bereiding

Voor de bruine pudding: laat de gula jawa en de vanillesuiker in een pannetje met het water smelten, voeg Nescafé, koffielikeur, zout en pandanblad toe en laat op zacht vuur een minuut of 15 trekken.
Smelt voor de witte pudding in een ander pannetje de witte suiker en de vanillesuiker in de kokosmelk en het water. Voeg zout en pandanblad toe en laat ook even trekken. Haal het blad eruit. Leng de maizena aan en roer, van het vuur af, in elk van de pannetjes de aangegeven hoeveelheid. De bruine pudding moet even op laag vuur koken tot hij de gewenste dikte heeft, de witte pudding stijft vrijwel meteen op. Laat onder af en toe roeren een kwartiertje afkoelen.

Voor de garnering in dessertglaasjes van 5 cl.: neem een strookje acetaatfolie en knip een stuk van 8 cm. Vouw in een S-vorm en zet die in het glaasje. Vul de ene garneerspuit met de witte pudding, de andere met de bruine. Spuit gelijktijdig de beide kleuren in de S-vorm, zodat er een witte en een bruine helft ontstaan. Laat wat opstijven en spuit dan heel voorzichtig een bruin stipje in de witte pudding en een wit stipje in de bruine pudding. Laat tot het opdienen in de koelkast staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden