De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: krullenkoekjes voor een krullenpuber

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: cinnamons swirls, koekjes, 40 stuks.

Beeld Tallina van den Hoed

Het was vakantie en er was een logeerpuber. Hij was langer dan de vorige keer dat ik hem zag, zijn krullen ook, zijn stem was lager en hij was mager zoals alleen 15-jarige jongens dat kunnen zijn. Ik ken hem al zijn hele leven en waar hij vroeger dikke maten met mijn dochter was, is hij dat nu met mijn zoon. Na een paar dagen lekker meedraaien liep hij wat met zijn ziel onder zijn arm. Wanneer zou ik weer een kookboek maken? En kwam daar dan een taart-en-koekjeshoofdstuk in? Hij houdt erg van zoet gebak, maar mag dat uit de winkel eigenlijk nooit, omdat-ie knetterallergisch is voor alles wat maar op een noot lijkt. Gelukkig is zelf bakken niet moeilijk en wel heel lekker. Krullenkoekjes voor een krullenpuber. 

Ingrediënten:

200 g roomboter

150 g suiker

1 ei

zout

400 g bloem

1 theel. vanille-essence

2 eetl. kaneel

extra: bakpapier, deegroller

Mix in een ruime kom boter, suiker, ei en zout in een paar minuten mooi door elkaar. Spatel vervolgens de bloem erdoor: dat lijkt in eerste instantie lastig, maar na een minuutje begint het op deeg te lijken. Roer en kneed het nog even door. Halveer het deeg: meng door het ene deel het vanillesmaakje en door het andere deel de kaneel. Vorm er ballen van en zet ze een half uur in de koelkast.

Nu gaan we de ballen uitrollen tot rechthoekige lappen. Leg een vel bakpapier voor u. Vorm een deegbal enigszins rechthoekig. Leg dat op het bakpapier en leg er een vel bakpapier er bovenop. Rol het met de deegroller uit tot een mooie rechthoekige lap van ongeveer 20 bij 30 centimeter. Dat lukt nooit in één keer netjes, maar met het papier kunt u uitsteeksels terugvouwen om de boel te fatsoeneren. Leg de eerste lap deeg even weg terwijl u de tweede even grote deeglap maakt.

Leg nu de lappen deeg netjes op elkaar. Duw het een beetje aan en rol het vervolgens met behulp van het bakpapier netjes strak op. Halveer deze rol en rol beide stukken weer met behulp van het bakpapier uit tot mooie strakke cilinders met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter. Leg ze een kwartier in de vriezer. Zet de oven op 180 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier, snijd plakjes van driekwart centimeter dik – ziet u de spiraal? – en bak ze een kwartier in de oven. Ze worden knapperig als ze afkoelen. 

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.