De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: krokant gebakken kippendij

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: krokant gebakken kippendij met knoflook en salie, hoofdgerecht voor 4 personen.

Krokante kippendijfilet.Beeld Marcus Huibers

En, blauwe maandag een beetje goed doorgekomen? Waarschijnlijk viel het allemaal reuze mee. Voor wie het nog niet wist, blue monday, de dag waarop we met z’n allen in een depressie zouden raken, is een verzinsel, ooit bedacht om u aan te sporen vooral even snel een tussendoorreisje naar de zon te boeken. In deze krant schreef Casper Albers, hoogleraar statistiek, dat journalisten maar eens moesten ophouden met erover te berichten.

Helemaal mee eens, al is het maar omdat ik beroepshalve veel met depressie heb te maken en blue monday een belediging is voor de mensen die echt onder een depressie te lijden hebben. Depressie is geen luchtig onderwerp en ik kan er ook niet luchtig over schrijven.

Ga ik dus ook niet doen. Het lastige in de behandeling van depressie is dat vrijwel geen depressie dezelfde is. Pillen kunnen soms helpen, maar nemen de oorzaak meestal niet weg. Ook psychotherapie is vaak een zoektocht naar een aanpak die werkt. Maar wat in de meeste gevallen een goed begin is, komt neer op een volkswijsheid zo oud als de weg naar Rome: rust, reinheid en regelmaat. Goed en gezond eten hoort daar ook bij. Voor veel mensen met een depressie is dat een enorme opgave, van het boodschappen doen tot het koken en het eten zelf. Als het wel lukt, is dat een kleine overwinning, een eerste stap in de goede richting.

Laten we dus goed en gezond eten, en het inderdaad maar niet meer over blue monday hebben. Vandaag maken we iets eenvoudigs en overzichtelijks: krokant gebakken kippendij met knoflook en salie. Hartversterkend lekker.

Ingrediënten

600 g kippendijfilet

olijfolie

4 tenen knoflook

20 g verse salieblaadjes

300 ml sherry (medium)

Bereiding

Snijd de filets in de lengte doormidden. Kruid ze royaal met zout en peper. Verhit wat olie in de koekenpan en bak de filets in 5 minuten per kant goudgeel en krokant, op hoog vuur en keer regelmatig. Draai het vuur lager en bak nog 5 minuten om en om. Haal de filets uit de pan en houd warm op een bord in de oven op 50 graden.

Snijd de knoflook in dunne plakken en de salie in repen. Bak ze totdat de knoflook begint te kleuren in het bakvet in de pan, een minuut of 2. Blus met de sherry (kijk uit voor de vlam in de pan) en zet het vuur wat hoger. Kook de sherryjus een beetje in zodat de alcohol verdampt, zeker als u aan dry january doet.

Verdeel de kippendijfilets over de borden en lepel de jus eromheen. Geef er kropsla bij en knoestig brood om in de jus te dopen.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden